Novi Sad Vesti

Da li manjinske liste u Novom Sadu služe SNS-u za odvlačenje opozicionih glasova?

manjinske liste novi sad lokalni izbori
Foto: Stanislav Beti

Gotovo da je postala praksa je da se na svakim lokalnim izborima pojave nove manjinske stranke, koje koriste pravilo prirodnog praga za ulazak u gradski parlament. Tako je Gradska izborna komisija u Novom Sadu proglasila tri manjinske liste za lokalne izbore koji će se održati 2. juna, među kojima su Ruska stranka i stranka Istina-Adaviera.

Građanski pokret Bravo tvrdi da su ove manjinske stranke uglavnom fantomske, koje služe Srpskoj naprednoj stranci za odvlačenje glasova od opozicije.

Dve manjinske stranke već skupile potpise

Odmah posle naprednjaka i Mađara, u izbornu trku u Novom Sadu ulaze još dve manjinske stranke. Rusi i Vlasi. Oni su već uspeli da skupe potrebne potpise za predaju izborne liste, dok grupa građana Sasvim druga priča potpise još skuplja.

I za prve i za druge i za treće Novosađani jedva da su čuli.

„Pa čula sam, ali onako u prolazu“.

„Čula sam za Rusku stranku“.

„Čuli smo za Rusku stranku, ali ništa više nego to“, piše N1.

Najčuveniji Rusi za gradonačelnicu Novog Sada kandiduju Ivanu Macak.

– Moram da istaknem da su oni do sada učestvovali samo u prljavim političkim poslovima Srpske napredne stranke, gde je njihova predstavnica učestvovala u suorganizaciji blokade Filozofskog fakulteta – kaže Aleksandar Latas, novinar lista Danas.

Na optužbe da je u pitanju fantomska lista, koja se pojavljuje da pravi maglu na izborima i koja nema nikakve veze sa pravim Rusima, Ivana Macak ne odgovara.

Najpre je pristala da govori za N1, pa je odustala.

„Da li unapred znamo rezultate izbora?“

Predstavnica novosadskih Vlaha stala je pred kameru N1 i odgovorila na slične optužbe – da je u pitanju kukavičje jaje SNS.

– Ljubomora ili zavist na naš rad i na naše rezultate je samo jedna još u nizu zloupotreba i etiketiranje koje je stvarno bespotrebno – kaže Ivana Vujasin.

Na logično i potrebno pitanje da li će posle izbora sarađivati sa naprednjacima, sa kojima su ranije bili deo skupštinske većine, ne odgovara.

– Zašto baš oni? Ja bih sad tu postavila pitanje – da li mi unapred znamo rezultate izbora? – kaže Vujasin.

Zna se da su osnivači grupe građana Sasvim druga priča ranije povezivani sa Srpskom naprednom strankom.

Novo rukovodstvo tvrdi da posle smene generacija, nisu „satelit“ SNS.

– Niti jedna opoziciona kolona nas nije pitala da se pridružimo i da zajedno srušimo vlast Srpske napredne stranke u našem gradu, dok Srpska napredna stranka, odnosno vlast našeg grada uporno radi na opstrukcijama.

Nisu nam dozvolili notara, overivače za ponedeljak, kada smo takođe mislil da skupljamo potpise pored nedelje – kaže Srđan Davidović iz GG Sasvim druga priča.

„Na novosadskim izborima je puno fantoma vlasti“

I dok Davidović tvrdi da ga vlast opstruiše, a opozicija ignoriše, Građanski pokret Bravo smatra da ih Sasvim druga priča u nekim akcijama kopira.

Tvrde i da je na novosadskim izborima mnogo fantoma vlasti.

– Imali smo informacije od građana u različitim delovima grada da se u mesnim zajednicama skupljaju potpisi.

Samim tim imamo apsolutno osnovanu sumnju da neke stranke koje možda čak i prvi put izlaze na lokalne izbore kao što je Ruska stranka – kako su mogli u tako kratkom periodu skupe taj broj potpisa? – pita Miran Pogačar iz Građanskog pokreta „Bravo“.

Ne bi bilo prvi put da učesnici izbora dobiju manje glasova, nego što su navodno skupili potpisa podrške izbornoj listi.

Izvor: N1

Udruženi front novosadske opozicije: Ovih 12 stranaka činiće koaliciju protiv SNS-a

Reklama

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link