Magazin Putovanja

Praznične destinacije u neposrednom komšiluku: Gde da otputujemo za 1. maj i Uskrs bez pasoša

putovanje bez pasoša prvi maj uskrs
Foto: Collage/Pixabay

Prvi maj i Uskrs su nam se opasno približili, a mnogi će spojiti predstojeće predstojeće praznike i iskoristiti priliku da odu na lepo prolećno putovanje. Za pojedine destinacije u našem neposrednom komšiluku vam ne treba pasoš, a sasvim sigurno će vas oduševiti.

Zemlje u koje građani Srbije mogu bez putne isprave su Albanija, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

Crna Gora

Državljani Srbije mogu ulaziti u Crnu Goru i u njoj boraviti do 30 dana sa važećom ličnom kartom. Maloletni državljani Srbije granicu mogu da prelaze samo uz važeći pasoš ili ličnu kartu, piše na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Provozajte se čamcem po Skadarskom jezeru.

Obiđite stari Bar, Kotor, Herceg Novi.

Popnite se na Lovćen, probajte čuvenu pršutu u selu Njeguši, svratite u muzeje na Cetinju, piše Nova.

Severna Makedonija

Državljanima Republike Srbije nije potrebna viza za ulazak i boravak do 90 dana u Severnoj Makedoniji, a u tu zemlju mogu ulaziti sa važećom biometrijskom ličnom kartom.

Radi regulisanja boravka državljani Srbije se obraćaju MUP RSM, Odeljenju za strance. Svi strani državljani imaju obavezu da se prijave u najbližoj policijskoj stanici u roku od 24 sata od ulaska na severno-makedonsku teritoriju.

ohrid
Foto: Pixabay/Dimitris Vetsikas

U Severnoj Makedonji svakako vredi videti prelepi Ohrid, sa njegovim zanatskim radnjama, zlatarama i prodavnicama nakita gde možete potražiti čuvene bisere.

Možete da obiđete i Skoplje, ali i Dojran koji se nalazi na granici sa Grčkom. Na tom jezeru imaćete osećaj kao da ste na moru.

Albanija

Državljani Republike Srbije koji poseduju važeću putnu ispravu ili biometrijsku ličnu kartu mogu ući, tranzitirati i boraviti u Republici Albaniji bez vize 90 dana.

Takođe, maloletna lica starija od 10 godina koja imaju pravo na ličnu kartu, s njom mogu ući i boraviti u Republici Albaniji.

Državljanima Srbije koji nameravaju da u Albaniju putuju preko južne srpske pokrajine Kosova i Metohije za prelazak administrativnih linija potrebna je važeća lična karta.

Maloletna lica, tj. deca starija od 10 godina koja poseduju ličnu kartu s njom mogu putovati preko Kosova i Metohije.

Deci koja ne poseduju lične karte za prelazak administrativnih linija i putovanje preko KiM potreban je Izvod iz matične knjige rođenih, na koji je neophodno zalepiti ili zaheftati fotografiju deteta, a za ulazak u Albaniju potreban im je pasoš.

saranda
Foto: Pixabay/5075933

U Albaniji je najveća atrakcija primorje i, gde god da odete, nećete pogrešiti. Najveći turistički centri su Drač, Ksamil, Saranda, Valona i svaki od njih je dobar izbor za prolećno putovanje.

Vredi videti i Tiranu koja je poslednjih decenija postala grad pun zelenila, živopisnih zgrada sa mnogo muzeja, umetničkih galerija i spomenika.

Skadar je važan kulturni centar, na ivici je jezera, ima veliki kompleks zamkova, odlične restorane i duge peščane plaže.

Bosna i Hercegovina

Državljani Srbije mogu ulaziti na teritoriju Bosne i Hercegovine bez vize, sa ličnom kartom ili putnom ispravom. Maloletna lica su obavezna da putuju sa pasošem.

U Bosni svakako ne treba propustiti čuvene ćevape na Baš-čaršiji u Sarajevu, gde vreme kao da je stalo pre nekoliko vekova.

Kad ste već tu, posetite i prelepo vrelo Bosne.

neretva mostar
Foto: Pixabay

Obiđite i Mostar i prošetajte čuvenim mostom pod kojim teče magična Neretva, najhladnija reka na svetu.

Posebna atrakcija za turiste je Andrić grad u Višegradu.

Ako volite divlju prriodu, obiđite nacionalni park Sutjeska, vodopad Kravice, Jahorinu, Romaniju.

Na kraju tu je i Trebinje koje vas zove da sednete pod njegove čuvene platane i jendostavno uživate uz kaficu.

trebinje
Foto: Pixabay/Michal

Izvor: Nova

Kakvo nas vreme očekuje za 1. maj i Uskrs: Prognoza omiljenog srpskog meteorologa Marka Čubrila

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link