Magazin Venčanja

Novi namet za mladence: Taksa na muziku za svadbu

Obavezan ugovor o pružanju usluge iz oblasti muzičke kulture, plaćanje poreza po stolici i bodovanje gostiju na svadbi, samo su neke od novina koje će “kačiti” one koji venčavaju posle 1. avgusta 2017. godine.

Vlasnik objekta u kojem se organizuje proslava, dužan je da vidi da li muzičari koji nastupaju u njegovom lokalu imaju licencu za rad. Od 1. avgusta važi i novina po kojoj mladenci sklapaju i ugovor o pružanju usluge iz oblasti muzičke kulture. On mora da sadrži tačnu cenu nastupa, minimalna visina honorara je 1.200 dinara po muzičaru, kako se navodi Zakonom o radu.

Bodovi za goste na svadbi

Autorska naknada se za sve vrste korišćenja muzike obračunava prema tarifi Sokoja iz 2012. godine, koja je zasnovana na kapacitetu objekta, obračunava se ili prema broju stolica ili prema broju posetilaca. Tako se za organizaciju svadbi plaća naknada u iznosu od deset bodova po posetiocu. Svaki bod ima vrednost od devet dinara.

Za sve objekte gde se koristi muzika zakonska obaveza je plaćanje autorske naknade koju određuje Organizacija muzičkih autora Srbije Sokoj.

Kazne za restorane za svadbe

– Zakonska obaveza je da se za svako korišćenje muzike na javnom mestu, a pod javnim mestom se podrazumeva svaki prostor van privatnog okruženja, mora platiti autorska naknada. Kada je u pitanju korišćenje muzike na svadbama, za koju se mora platiti autorska naknada, Sokoj zaključuje ugovor sa vlasnikom ili zakupcem prostora u kojem se organizuje svadba – objasnili su za Blic iz Organizacije muzičkih autora Srbije.

Terenski zastupnici Sokoja, koji se ponekad predstavljaju kao “inspektori” će da kontrolišu svadbe. Oni obaveštavaju vlasnike restorana za svadbe o njihovoj obavezi plaćanja naknade za korišćenje sokojevskog repertoara. U taj repertoar za svadbe, pored domaćih dela, spada i repertoar strane muzike koji Sokoj štiti na osnovu ugovora sa inostranim autorskim društvima.

– Ukoliko se utvrdi da vlasnik prostora nije platio autorsku naknadu, šalju mu se pisma opomene, zatim pismo pred utuženje. Sokoj čini sve da ne dođe do sudskog postupka – prenosi Blic saopštenje iz ove organizacije.

Šta vi mislite o porezu na muziku za svadbe?

POVEZANO: Najlepši pokloni za mladence

Aleksandar Ivanišević

Reporter lutalica iz XX veka. Konfliktna ličnost.

komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
158 Shares
158 Shares
Share via
Copy link