Lifestyle

Ako vam nikako ne polazi za rukom da smršate, verovatno vam fali ovaj vitamin

mrsavljenje

Manjak ovog vitamina uzrokuje više neobičnih tegoba, među kojima je i nemogućnost, tj. otežano gubljenje kilograma.

Vitamin B12 koji ima ključnu ulogu u velikom broju osnovnih telesnih funkcija, uključujući sintezu DNK i stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Takođe, on pomaže telu da masti i proteine pretvori u energiju i pomaže u razgradnji ugljenih hidrata.

Nedostatak B12 može da izazove razne tegobe, uključujući nemogućnost gubitka kilograma. Na koji način?

U studiji objavljenoj u US National Library of Medicine, ispitivana je veza vitamina B12 sa gojaznošću, rezistencijom na insulin i metaboličkim sindromom. Studija je obuhvatila 976 pacijenata, od kojih je 414 bilo veoma gojazno, 212 je bilo umereno gojazno, a 351 učesnika je činilo kontrolnu grupu.

“Nivoi vitamina B12 bili su znatno niži kod gojaznih učesnika nego kod od onih iz kontrolne grupe”, navodi se.

Zaključeno je da su niski nivoi vitamina B12 povezani sa gojaznošću, ali ne i sa rezistencijom na insulin, metaboličkim sindromom i polom.

“Vitamin B12 bio je u negativnoj korelaciji samo sa indeksom telesne mase”, zaključak je.

Dodatno istraživanje Univerziteta Bastir iz SAD-a otkrilo je da su oni koji su uzimali dodatke vitamina B12 tokom 10 godina bili manje gojazni od onih koji nisu.

“Potrebno je dalje proučavanje pre nego što se donesu preporuke u vezi sa ovim suplementima”, zaključeno je nakon ove studije, prenosi portal Nova.

Američki Nacionalni institut za zdravlje (NIH) preporučuje 2,4 mikrograma vitamina B-12 dnevno za svakoga ko je stariji od 14 godina.

Ovaj preporučeni dnevni unos takođe se može povećati za one sa smanjenom apsorpcijom. Nema razlike u preporučenom unosu za muškarce i žene.

Trudnoća povećava preporučenu dozu za žene, a veća doza se savetuje i ako majka odluči da doji svoje dete.

Moguće je uneti vitamin B-12 i hranom. Vitamin je prirodno prisutan u određenoj hrani na bazi životinjskih proteina, kao što su: školjke, meso i živina, jaja, mleko i drugi mlečni proizvodi.

Dr Selaković o gojaznosti: Debeli ljudi su bolesni, a niko neće bolesnika pored sebe!

PARTNERI SAJTA


12 Shares
Share via
Copy link