Magazin Svet

Zidovi zgnječili devojku u Diznilendu, čuo se vrisak: Mračne tajne zabavnog parka

diznilend

Volt Dizni stvorio je neke od najlepših crtanih filmova u istoriji i potpuno, nabolje, promenio detinjstvo generacijama i generacijama dece širom sveta. Dizni je rođen 1901. godine, a kada je još bio u mladim godinama stvorio je brend Dizni „lansiranjem“ Mikija Mausa 1928. godine.

Ubrzo nakon toga je usledio niz različitih likova i filmova koji su i danas najpopularniji kada je u pitanju sadržaj za najmlađe.

Mini i Miki Maus postali su zaštitna lica te poznate kompanije. Ipak, najpopularniji filmovi potiču iz adaptacije bajki braće Grim, iako su se završnice često menjale kako bi odgovarale Diznijevom čuvenom geslu „srećni do kraja života“.

Tokom godina Dizni je postao prava senzacija, sa lakoćom je osvojio svet. Vrednost kompanije danas se procenjuje na oko 180 milijardi dolara.

Inače, Volt je za života došao na ideju da otvori prvi Dizni park, premda nije dočekao trenutak njegovog otvaranja. Danas u svetu postoji čak šest Diznilenda, a do 2024. godine planira se otvaranje još jednog koji će biti sagrađen u Londonu.

Ma kako sve bajkovito izgledalo, kada se malo zagrebe po površini, otkrivaju se brojne kontroverze vezane kako za samog Diznija, tako i za parkove.

Ljudski skeleti

Pre nego što su postojali kvalitetni rekviziti u parkovima kakve danas posetioci gledaju, tokom vožnje „Pirata sa Kariba“ 1967. godine korišćeni su skeleti sa pravim ljudskim kostima. Na UCLA u Kaliforniji nabavili su prave ljudske skelete za vožnju, ali u knjizi Džejsona Surela „Pirati sa Kariba: Od čarobnog kraljevstva do filmova“, istaknuto je kako je tehnologija napredovala, te da je „nova generacija imaginera“ zamenila stare.

Objašnjeno je da su prave ljudske kosti kasnije vraćene u zemlje porekla i sahranjene su na odgovarajući način.

@disneyparks Arrrrr you ready for Talk Like a Pirate Day? 🏴‍☠️ #DisneyParksVoices #Disney #DisneyParks #DisneyWorld #PiratesOfTheCaribbean #Pirate #PirateTok #TalkLikeAPirateDay ♬ original sound – Disney Parks

Rasizam kao tema

Istraživanjem Volta Diznija pojavile su se brojne tvrdnje koje ukazuju na to da je Volt bio rasista – uglavnom zbog upotrebe rasnih stereotipa u njegovim filmovima. Jedan film je smatran toliko uvredljivim da kompanija više neće dozvoliti da se prikazuje. Novinar Nil Gabler je duboko zaronio u Voltovu karijeru, a nedavno je citirao reči sa jednog od sastanaka u kom je pomenuo Snežanu i patuljke, koristeći pogrdne izraze.

Dizni se, takođe, suočio s kontroverzom sa prvim Diznilendom zbog prijavljene nespremnosti da angažuje pripadnike afroameričke manjine u svojim parkovima.

@disneyparks HEY!👋 Do you want to be a lifeguard at #DisneyWorld? Slide into our Job Fair on Nov. 30 🛟 #Disney #DisneyCastLife #Lifeguard ♬ original sound – Disney Parks

Zatvoreni parkovi zbog ameba

Neki od Diznijevih parkova su zatvoreni za posetioce. Iz kompanije su tada poručivali da je do takvih odluka došlo zbog slabe posete. Ipak, 2001. godine objavljeno je da je ameba koja jede mozak otkrivena u jezeru oko parka. Jezero je bilo glavni izvor vode za sve tobogane, pa se tvrdi da je park bio zatvoren iz tog razloga.

Misteriozna smrt u Diznilendu

Jedna osamnaestogodišnja radnica pronađena je mrtva u Diznilendu. Naime, Debi Stoun, domaćica parka, umrla je 1974. nakon što je radila u Diznilendu na letnjem poslu. Smatralo se da je Debi bila zgnječena između zidova dva pozorišta tokom muzičke ekstravagancije. U 22:30, kada je poslednja emisija završena, gost je čuo vrisak i kada su policajci izašli na lice mesta, Debi je bila mrtva.

Ostalo je nejasno kako je zavšrila zdrobljena između zidova.

Izvor: Srećna/Republika

Posle 100 godina Mini Maus menja haljinu za odelo i liči na Mikija sa mašnom

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
42 Shares
Share via
Copy link