Magazin Putovanja

Bajkoviti gradić poslužio Dizniju kao inspiracija, a za njegovu slobodu zaslužan je pijani gradonačelnik

rotenburg

Rotenburg na Tauberu, živopisni grad u Bavarskoj, nalazi se na „romantičnoj ruti“ između Vircburga i Bavarskih Alpa i često ga nazivaju najlepšim gradom u Nemačkoj. Gradić u kome živi više od 11.000 ljudi izgleda kao iz bajke. I zapravo jeste.

On je inspirisao tim iz Diznija kada je „gradio“ mnoga mesta u kojima žive njihovi junaci, a Pinokijeva kuća je bukvalno precrtana iz Rotenburga, piše Pun kufer.

Šetnja kroz istorijski centar Rotenburga na Tauberu je živopisno putovanje kroz istoriju. Kaldrmisane ulice i šarene kuće sa ukrštenim gredama i tornjevima duž krivudavih uličica podsećaju na značaj srednjovekovnog Rotenburga, čiji je razvoj dostigao vrhunac u 15. veku.

Gradić je okružen zidinama koje danas nude lepu šetnju od četiri kilometra. Obilazak obično počinje na jednoj od pet gradskih kapija, Rodertor.

U zidinama se nalaze i 42 kule, a u neke od njih možete ući. Kod kule Kobolcel možete se uputiti ka srcu grada, i njegovom najčešće fotografisanom delu – staroj četvrti Plonlajn.

Samo nekoliko minuta hoda odavde nalazi se srednjovekovni muzej zločina i uređaja za mučenje, najveći te vrste u Evropi.

U blizini je još jedan veoma poseban muzej, Nemački božićni muzej, u kome je Božić tokom cele godine. Kada se magija Rotenburga u novembru i njegovog čuvenog Rajterlesmarkta u decembru spoje, Rotenburg zaista postaje zimska bajka.

Ali bez obzira na to u kom delu godine se nađete ovde, sigurno ćete sresti gradskog noćnog čuvara u crnom ogrtaču, koji će vam ispričati brojne anegdote iz duge istorije grada.

Reći će vam i da su najveći neprijatelji grada bili pijanice,– jer bi zaspali na straži, a grad bi u trenutku nepažnje mogao da izgori.

Ali zato je, kako istorija kaže, Rotenburg spasao pijani gradonačelnik. Nakon poraza u Tridesetogodišnjem ratu, 1631. godine grad je ipak oslobođen zahvaljujući tadašnjem gradonačelniku koji je prihvatio izazov neprijatelja da u jednom gutljaju popije više od tri litra vina.

Krčag se nalazi u zbirci Carskog gradskog muzeja, a sećanje na taj događaj živi i danas kroz predstavu Der Meistertrunk (Majstorski gutljaj), koja se tradicionalno izvodi na Zadušni dan.

Jedan je od najbolje očuvanih srednjovekovnih gradova u Nemačkoj, ponosi se gotičkom i renesansnom gradskom većnicom, srednjovekovnom crkvom Sv. Jakova, na čijim Rigerovim orguljama često nastupaju solisti svetske klase, kao i pozorištem Topler, „najlepšim pozorištem u Bavarskoj“.

Šarmantno okruženje Rotenburga takođe nudi mnoga uzbuđenja za svaki ukus. Penjači, golferi, biciklisti i šetači će pronaći svoj put ovde. Ni gurmani neće biti razočarani.

Rotenburg ima i svoju poslasticu – tauberkugeln, snežne kugle, koje su nekada pekli monasi i mešali sa rumom u testo kako bi izbegli loše raspoloženje tokom posta.

Prvobitno su se pravile od prhkog testa i potom valjane u šećer u prahu, a danas postoje mnoge varijacije ove slatke grickalice koju morate probati u tradicionalnom kafiću Voltera Fridela.

Ovaj grad više neće imati nijednu kladionicu, poslednja će biti zatvorene do kraja 2023.

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link