Film Magazin

Postoji jedan tragičan razlog zbog kojeg Diznijevi junaci nemaju mamu

dizni junaci

Dugogodišnji Diznijev producent Don Han dao je jedan zanimljiv intervju u kojem je ispričao tragičnu priču iz života čuvenog filmadžije, a sa kojom možemo povući paralelu sa činjenicom da gotovo ni jedan Diznijev junak nema majku.

Don Han tako iznosi dve teorije o tome zašto se u Diznijevim filmovima retko javljaju roditelji, ili tačnije, lik mame. Jedna teorija dolazi sa praktičnog stanovišta, dok druga teorija potiče iz zaista potresne epizode iz života Volta Diznija.

– Jedan od razloga je praktičan, jer filmovi traju 80 ili 90 minuta, a Diznijevi filmovi govore o odrastanju. Mnogo je brže i efektnije prikazati to odrastanje, kada glavnim protagonistima oduzmete roditelje – ističe Don.

Ima smisla. Naravno, mnoge bajke na kojima se temelje njegovi filmovi uključuju i smrt roditelja, a Dizni ostaje pri vernom originalnom materijalu.

– Bambijeva majka strada, pa on mora sam da odraste. Bela ima samo oca, ali se on izgubi, pa ona mora da zakorači u tu fazu odrastanja – objasnio je.

Međutim, druga teorija znatno je potresnija i proizilazi iz malo poznate priče iz Diznijevog života. Han prepričava da je Dizni kupio roditeljima kuću, a u njoj jedna peć nije bila sasvim ispravna.

– Kada su se Voltovi mama i tata uselili, plin iz peći je procurio i majka je preminula. Kućna pomoćnica je sutradan ujutro izvukla majku i oca na travnjak ispred kuće. Ocu je bilo kritično i završio je u bolnici, ali za majku nije bilo spasa.

Han ističe da Dizni nikada o tome nije pričao, a takođe niko iz njegove blizine nije želeo da priča o tome. Nikad nije govorio o tom vremenu, jer se lično osećao odgovornim za nesreću roditelja.

Dok se Hanovo objašnjenje čini potpuno smislenim, drugi se pitaju da li je razlog što Dizni i drugi tvorci animiranih filmova ne uključuju majke puno mračnije prirode i sa nekom, možda čak i podsvesnom, skrivenom porukom.

Izvor:
Novosti

Proglašena je najružnijom ženom na svetu, a bila je najbolja majka pod kapom nebeskom

212 Shares
212 Shares
Share via
Copy link