Magazin Srbija

Cena ovakve kuće je samo 6.000 €, gotova je za mesec dana i traje barem 100 godina

Montažna kuća
Foto: montaznekuce.com

Montažne kuće su za 40-50% jeftinije od tradicionalnog načina gradnje a popularnost ovakvih kuća raste jer mlađe generacije sve češće žele da njihovi domovi nose lični pečat, pa uz tipske kuće imaju i opciju „po želji kupca“. Ove kuće su jeftine, ekološke, tople i odmah useljive, a trajanje materijala koji se koriste je 100 godina.

Najprimamljivija činjenica oko montažnih kuća je brzina njihove izgradnje. Za razliku od klasičnih kuća koje se zidaju na licu mesta, montažne kuće se izrađuju od unapred fabrikovanih elemenata. Većina proizvođača tvrdi da su kuće od 80 kvadrata, gotove za otprilike mesec dana.

Korona kriza i želja građana da pobegnu od gradske vreve, a za neke pristojne pare, podigle su im tražnju na rekordne nivoe. Brzina gradnje i dobijanje ključa u ruke i za manje od dva meseca, dodatno im je podgrejala prodaju. Montažnu kuću, nekih 40 kvadrata, moguće je pazariti i za manje od 10.000 evra. Cena kvadrata kreće se od oko 150 evra do oko 500 evra, a vrednost varira od niza faktora. U ponudi su dva tipa gradnje: siva gradnja i ključ u ruke.

Siva gradnja (koja ne uključuje postavljanje elektro instalacija, instalacija vodovoda i kanalizacije, kao ni postavljanje podnih obloga ni sanitarija) košta između 150 i 220 evra po kvadratu.

Da biste izgradili kuću, potrebno je da imate plac, ali i lokacijsku dozvolu, što se dobija tako što geodetski snimak i idejno rešenje za kuću predate u opštini. Potrebno je da se uradi i elaborat o energetskoj efikasnosti, a kada se prikupe sve potrebne dozvole, ide se na glavni građevinski projekat i radovi mogu da počnu.

Ovom cenom obuhvaćeni su zidovi, odnosno drvena kontrukcija kuće sa izolacijom i gipsanim pločama. Za ovu cenu dobija se i spoljšna fasada kuće sa izolacijom, krečenje unutrašnjih zidova, krov, stolarija, kao i transport, istovar i montaža. Uslov je da kupac prethodno napravi temelj i ploču na koju će se kuća i postaviti, a to za kuću od 40 kvadrata košta oko 1.000 evra.

Računica tako pokazuje da je kuću od 40 kvadrata moguće kupiti već za 6.000 evra, ali treba znati da će bar još nekoliko hiljada koštati sve neophodne instalacije i temelj.

Ključ u ruke (gde dobijate kompletno završenu kuću) košta od 300 do 500 evra po kvadratu, a u zavisnosti od toga da li želite ili ne, izgradnju temelja.

Za cenu od 500 evra po kvadratu praktično je moguće dobiti celu kuću sa svim instalacijama, kupatilom, podovima, terasom, kuhinjom, ali i temeljem na koji se postavlja. Računica tako pokazuje da je kuću od 40 kvadrata moguće kupiti za 20.000 evra i da za te pare imate kompletno opremljen objekat. U 40 kvadrata možete imati kupatilo, kuhinju, sobu, terasu, a kuću je moguće izvesti i na sprat.

Banke, inače odobravaju kredit za montažnu kuću i on je vrlo sličan stambenom kreditu. Da bi banka odobrila kredit za izgradnju montažne kuće, prvo je potrebno da klijent poseduje plac na kojem će izgraditi nekretninu, uz naravno pribavljene sve neophodne dozvole za gradnju.

Za početak je važno znati i da zahtev za kredit mogu da podnesu klijenti koji su državljani Republike Srbije sa prebivalištem u našoj zemlji. Uslov je i zaposlenje na neodređeno vreme, najčešće minimum šest meseci kod poslednjeg poslodavca, ili status penzionera.

Redovna primanja mogu da budu opterećena maksimalno do 60 odsto sa ratama svih kredita, uključujući i ratu kredita za izgradnju montažne kuće. Ovo se pak pravilo razlikuje od banke do banke.

Što se tiče hipoteke za dobijanje kredita, važno je da vrednost objekta na kom se ona uspostavlja bude dovoljna da „pokrije“ vrednost kredita koji klijent banke želi da uzme. Praktično, u zavisnosti od iznosa i ročnosti kredita, hipoteka može biti uspostavljena i samo na zemljištu na kom se objekat gradi.

Rok otplate kredita ide i do 30 godina, a kamata je trenutno oko 3 odsto u proseku.

Izvor: Mondo

Nakon 2 propala braka i izgubljene kuće sama sagradila raj od 18 kvadrata gledajući tutorijale na Jutjubu

Luftika #

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Možda su nekada bile toliko jevtinije ali sada definitivno nisu. Naša familija upravo završava granju dve kuce, jedne montažne druge od blokova. Već pre 2 godine su cene montažnih bile samo za oko 20% niže od tvrde gradnje, a posle poslednjih poskupljenja, prošle godine, pogotovo drveta za plp 120% , su se skoro pa izjednačene sa klasični. Ili 10-15% jevtinije.
    Ono što kupce uvek navuče na montažne kuće jeste cena kuće bez temelja, a temelj je isti ili malko jevtiniji nego za stantardnu kuću, tako da tu nema nekih razlika. Kada se uporede ove dve gradnje, u principu razlika u ceni nastaje samo u zidovima, ostalo praktično izađe isto. Ili nešto jevtinije budu montažne jer na primer se tavanica ne betonira, ali to je sve u okviru tih samo 15%. Sa druge strane uvek se postavlja pitanja kakva je tačno izloaciona masa koja se koristi u montažnim kućama zbog toga cene mogu biti jaako različite, te se ne može tako generalizovati ukupna cena montažne gradnje.

    • Potpuno se slažem sa vama. Ja upravo gradim vikendicu 63m2, temelj( 30cm u zemlji i još 80 cm iznad zemlje, ploča, klima blok, TIS fasade 10 cm, klasični krov ( gradnja + crijep sa sve izolacijom …) neće preći 500 eur/m2. Možda malo ali opet ne može se porediti kvalitet sa montažnom. Kad saberete sve dok uradite montažnu ( opet pitanje je materijala koji se ugradjuju za montažne kuće) nije velika razlika. Garantujem ne preko 10%

OGLAS

8.2K Shares
8.2K Shares
Share via
Copy link