Magazin Srbija

Dragani je rata kredita skočila za 130 €: „Roditelji mi šalju hranu sa sela, na izlaske sa ljudima ni ne pomišljam“

devojka na prozoru
Foto: Shutterstock

Mnogi ekonomisti već godinu dana upozoravaju na ogroman rizik koji sa sobom nosi stambeni kredit. Njihov savet građanima je da ga nikako ne uzimaju sada.

Euribor, kamata koja je ključna za formiranje visine rate svih onih koji kredite imaju u evrima i sa promenljivim kamatnim stopama, konstantno raste. Tako je kredit za stan bukvalno zarobio Draganu P, koja ga je podigla u martu prošle godine i čija je rata sa prvobitnih 660 narasla na čak 791 evro i, kako stvari stoje, već krajem ovog meseca će narasti još.

Ovakva finansijska situacija njen život je drastično promenila, a Dragana je ispričala čega je sve morala da se odrekne kako bi mogla da svoje obaveze prema banci izmiruje na vreme, piše Nova.rs.

– Sad sam već navikla da nemam ništa i mogu ovako zauvek, sad kriza može da traje koliko hoće, kaže šaljivim tonom Dragana.

Međutim, priča o mesečnim troškovima koji su porasli za 130 eva brzo dobija ozbiljan prizvuk.

– Evo danas sam posle ne znam koliko vremena rešila da nešto naručim da jedem na poslu. Inače uvek kuvam kod kuće, pa donesem. Ne pamtim kad sam nešto gotovo kupila za jelo, objašnjava Dragana koja je uzela stambeni kredit od 100.000 evra sa rokom otplate od 15 godina.

Kako kaže, iz loše finansijske situacije je „vadi“ to što njeni roditelji žive na selu, pa mogu da joj šalju domaću hranu.

– Skoro sve mi šalju roditelji sa sela, da nije toga ne znam šta bih radila. Šalju mi meso, sir, a ni hleb ne kupujem nego ga mesim i pečem sama. Nedavno sam sa roditeljima kupila i podelila jedno tele. Možda zvuči smešno, ali taj trošak ispadne pet i po evra po kilogramu i to je potpuno isplativo, objašnjava ona i dodaje:

– Jedino što kupujem su jaja i jogurt.

Hrana nije jedina stvar na kojoj Dragana štedi, budući da se ne seća ni kada je poslednji put kupila nešto od odeće. Dodatno, zbog loše finansijske situacije trpi i njen socijalni život.

– Ljude više ne viđam jer ne mogu da priuštim da idem bilo gde i izlazim, kaže Dragana koja sa strepnjom iščekuje 31. mart, kada će je banka obavestiti o visini rate koju će plaćati tri meseca nakon toga, a koja će gotovo izvesno biti još viša nego što je sad.

Kako se obračunavaju rate?

Euribor ima nekoliko vrednosti – nedeljnu, mesečnu, tromesečnu, šestomesečnu i godišnju. Međutim, za korisnike kredita u evrima, a to su najčešće oni građani koji otplaćuju stambene kredite, najvažniji su tromesečni i šestomesečni euribor.

Od toga koja od ove dve vrednosti je navedena kao referentna u ugovoru, zavisi to koliko će se često visina mesečne rate menjati.

Onima kojima u ugovoru stoji tromesečni euribor rata će se obračunavati četiri puta godišnje – 31. marta, 30. juna, 30. septembra i 31. decembra. Onima kojima je u ugovoru naveden šestomesečni euribor, rata će se obračunavati 30. juna i 31. decembra.

Prema tome, i Draganu novi „presek“ čeka za manje od mesec dana, odnosno 31. marta.

Još nije kraj rastu euribora

Da će euribor nastaviti da raste sigurna je stvar, budući da je i predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard najavila da će četiri ključne kamatne stope ove finansijske institucije, čiji rast uslovljava i rast euribora, biti ponovo podignute za 0,5 odsto na sednici sredinom marta.

Razlog za podizanje kamata već mesecima unazad je visoka inflacija sa kojom se EU bori, a koja je počela da opada. Ipak, kako je objasnio i generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić, iako inflacija ide nadole, ECB ne može još da prestane sa restriktivnom monetarnom politikom i podizanjem kamata.

– To vam je kao kad ste bolesni – imate temperaturu 38, pa je lekovima spustite na 37,5, ali nećete prestati da ih pijete dok ne budete potpuno zdravi, rekao je on.

Vasić je, sa druge strane, imao i jednu dobru vest za sve one sa stambenim kreditima – pad kamata i euribora se očekuje u drugoj polovini 2024. godine.

Izvor: Nova.rs

Radije bih se uvalila u kredite nego otišla u usamljenu kućerinu u srpskom selu

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

54 Shares
Share via
Copy link