Lifestyle Magazin

Mokrogorske kuće od drveta montiraju se u rekordnom roku, štede i novac i vreme

kuca-woodcraft
Foto: Woodcraft/gradnja.rs

Domaćem Woodcraftu potrebno je mesec dana, od momenta dobijanja projekta, da obave sve pripreme, nabave materijal, naprave elemente u radionici, nakon čega izlaze na teren na montažu.

Poslednjih godina poraslo je interesovanje za drvene montažne kuće. Ljudi se sve više okreću prirodnim materijalima, bržoj izgradnji, boljoj izolovanosti objekta.

Proizvođača ovakvih kuća u Srbiji je sve više, a jedna od njih je i firma Woodcraft iz Mokre Gore koja se izradom montažnih kuća bavi oko 10 godina.

Svi postavljaju pitanja koliko trenutno ovakve kuće koštaju, koje su njene prednosti i mane i šta je potrebno obezbediti pre početka montaže.

– Tendencija u svetu je da se zbog nametnute brzine življenja treba brzo i graditi. Čovek kada odluče da pravi kuću ili vikendicu, uglavnom želi brzo da se useli. Montažni drveni objekat omogućava da za 2 do 3 meseca imaju gotov objekat u kom mogu da borave – ističe Aleksandar Kojadinović iz firme Woodcraft.

Razlika između tradicionalne drvene kuće i montažne gradnje je u tome što su se tradicionalne kuće pravile tako da se šuma sekla u određeno doba godine (uglavnom zimi kada vegetacija miruje) i to u vreme punog meseca (uštap) kada u drvetu nema crva, odnosno žiška.

To je podrazumevalo planiranje, pa sušenje građe, što je umelo da traje od 5 do 6 godina. Sa montažnom kućom u kojoj se koriste prefabrikovani elementi, gotova kuća se dobija mnogo brže, kažu za portal gradnja.rs iz Woodcraft-a.

kuca-woodcraft-2
Foto: Woodcraft/gradnja.rs

Materijali za drvene montažne kuće

Drvo koje se najčešće koristi za kuće je smreka, jela, beli bor i sibirski ariš. Koriste se i noseće lamelirane grede, OSB table i gips karton ploče. Za termoizolaciju se najčešće koristi kamena i mineralna vuna dok se za pokrivanje objekata najčešće koristi lim u raznim izvedbama od falcovanih, imitacija crepa, trapeznih itd.

Montažne drvene kuće spadaju u grupu najizolovanijih objekata iz razloga što je ceo presek zida izolacija. Za grejanje tako dobro izolovanog objekta preporučuje se grejanje na struju, i-eco podni sistemi i/ili norveški radijatori.

Pogodni su zato što brzo i efikasno zagreju prostor, a ne rade konstantno. Prednosti drveta je i sposobnost disanja odnosno ispuštanje i primanje vlage koliko je to potrebno.

kuca-woodcraft-3
Foto: Woodcraft/gradnja.rs

Pripremni radovi za drvenu montažnu kuću

Pre montaže prefabrikovane drvene kuće potrebno je prvo izvesti temelj za objekat. Poželjno je obezbediti priključak za struju na gradilištu ali nije neophodan, jer majstori mogu da koriste baterijsku opremu koja omogućava rad na bilo kom terenu. Priključak vode takođe nije neophodan za rad.

Neophodna stavka je pristupni put za transportna vozila koja treba da dovezu već pripremljene elemente za montažu.

Neophodno je pribaviti lokacijske uslove i građevinsku dozvolu za montažni objekat.

kuca-woodcraft-4
Foto: Woodcraft/gradnja.rs

Rok izrade montažne kuće

Od trenutka kada dobiju projekat, firmi iz Mokre Gore potrebno je mesec dana da obavi sve pripreme, nabave materijal, pripreme elemente u radionici, nakon čega izlaze na teren na montažu.

– Poenta je da se što više uradi radionički, samim tim je brža montaža na licu mesta i smanjuju se troškovi. Imamo opcije i tipskih rešenja, ali radimo i po projektima arhitekata – kažu iz Woodcrafta.

kuca-woodcraft-5
Foto: Woodcraft/gradnja.rs

Cena drvene montažne kuće

Naravno, na kraju pitanje koje sve interesuje – koliko to košta. Cena za sivu fazu drvne montažne kuće Woodcraft je oko 320 evra/m2. U sivu fazu spada konstruktivni završetak objekta, fasada, krov i spoljna stolarija.

Cena montaže kuće po principu ključ u ruke iznosi oko 560 evra/m2. Ovde su uključeni i svi potrebni zanatski radovi, razvod instalacija struje i vodovoda i kanalizacije, keramika i podopolagački radovi.

kuca-woodcraft-6
Foto: Woodcraft/gradnja.rs

– Najvažnije što bih napomenuo je da ovaj tip objekata ne zaostaje za bilo kojim drugim načinom gradnje. U Skandinaviji su vrlo popularne, pa je taj moderni stil donet i kod nas – zaključuje Kojadinović.

Izvor: gradnja.rs

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

446 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap