Koronavirus Srbija

Stevanović upozorava: Sve više mladih ima ozbiljnu kliničku sliku

goran-stevanovic-1
FOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ / RAS SRBIJA

Sve je veći broj mlađih pacijenata obolelih od kovid 19 koji imaju ozbiljnu kliničku sliku i upalu pluća, kaže direktor Infektivne klinike Goran Stevanović.

On je naveo da je u novom talasu tok bolesti nepredvidiv, da ima pacijenata koji od samog starta imaju tešku kliničku sliku, dok drugi na početku imaju blaže simptome koja traje nekoliko dana, a onda se stanje naglo pogoršava.

– Tok ove bolesti je kod nekih pacijenata nepredvidiv i neophodno je stalno praćenje. Pacijenti koji na početku imaju blažu kliničku sliku mogu da se leče i u kućnim uslovima, ali je neophodna stalna kontrola – rekao je Stevanović novinarima u Beogradu.

Kako kaže, kod pacijenata obolelih od kovid 19 klinička slika je takva da obično zahteva dugotrajnu terapiju – dve, tri nedelje lečenja.

– To je razlog zašto su nam neophodni dopunski bolnički kapaciteti. Naša strategija je da pratimo situaciju iz dana u dan, da se trudimo da idemo bar jedan dan ispred epidemije i da niko od pacijenata kojima je potrebno bolničko lečenje ne ostane bez mesta u bolnici – naveo je on.

Apelovao je na građane da kontakte svedu na minimum, a da se proslave i putovanja odlože dok se situacija “malo ne smiri”.

– Svaki kontakt je rizik za prenos virusa – upozorio je Stevanović.

Stevanović: Stariji ljudi ne idu po žurkama, u naletima po 400 pregleda

Izvor: Tanjug

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


30 Shares
Share via
Copy link