Koronavirus Srbija

Stevanović: Stariji ljudi ne idu po žurkama, u naletima po 400 pregleda

Na Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije trenutno se leči 96 pacijenata, 82 sa potvrđenom infekcijom korona virusa, 12 je na intenzivnoj nezi, a 4 pacijenta su na invazivnoj ventilaciji, rekao je direktor klinike Goran Stevanović.

Prema rečima Gorana Stevanovića, stariji sugrađani od početka epidemije poštuju sve mere, oni najviše koriste zaštitna sredstva.

– Starija populacija se manje kreće, više pazi, nosi maske, štiti se, i pripadnici starije populacije generalno nemaju tu naviku da se druže po žurkama – jetko je izjavio on.

– Imamo vrlo mali broj starijih sugrađana koji sada oboljevaju, to je najčešće uzrast između 30 i 50 godina sa najtežom kliničkom slikom. Na početku epidemije smo se svi prilično pazili, neki jer su to prihvatili, drugi jer su morali, sada oni koji se najmanje čuvaju predstavljaju najveći broj inficiranih. U samoj kliničkoj slici se ništa nije promenilo, menja se samo uzrast – rekao je Stevanović u jutarnjem programu TV Prva.

Na pitanje koji simptom je upozorenje da se odmah jave u bolnicu, Stevanović kaže da su to osećaj kratkog daha i bolovi u grudima.

– To je razlog za javljanje u kovid ambulante da se vidi da li postoje početni znaci za upalu pluća. Sve se svodi na problem sa disanjem – kaže Stevanović.

Stevanović dodaje da na Infektivnoj klinici bude i do 400 pregleda dnevno.

– Neki od naših sugrađana misle da je oboljevanje od koronavirusa to nešto što se dešava nekom drugom. Od toga kako se svi zajedno budemo ponašali zavisi kakva će nam biti jesen. Preventivno vaskcinisanje protiv virusa gripa pre sezone je preporučljivo kako bi se smanjile šanse za obolevanje od virusa gripa.

– Od prvih pacijenata nismo prestajali da budemo kovid bolnica. U pojedinim naletima imamo i po 400 pregleda – naveo je Stevanović napominjući da njegovi zaposleni ulažu nadljudske napore na Infektivnoj klinici.

U KCV 139 obolelih od virusa korona, u poslednja 24 sata primljen 31 pacijent

Izvor: Novosti

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

45 Shares
Share via
Copy link