Magazin Svet

Vojni puč zbog izborne krađe u Mjanmaru, pohapšen politički državni vrh

Vojni udar izveden je u državi Mjanmar i vojska je preuzela upravljanje zemljom na godinu dana. Razlog puča je izborna prevara, a vojne starešine naredile su hapšenje najmoćnijih političara i funkcionera, uvodeći vanredno stanje.

Objavljeno je da su uhapšeni predsednica vladajuće stranke Mjanmara Aung San Su Ći i drugi visoki zvaničnici Nacionalne lige za demokratiju koja je pobedila na novembarskim izborima.

Televizijska stanica, koja je pod kontrolom vojske, objavila je rano jutros da je vlast preuzeo glavni komandant oružanih snaga Min Aung Hlaing.

Akcija vojske usledila je pošto su generali tražili od vladajuće partije da odloži za danas najavljenu konstitutivnu sednicu parlamenta, pišu Novosti.

Portparol te stranke Mio Nijunt izjavio je za Rojters da su osim Su Ći, pritvoreni i predsednik Vin Mint i drugi lideri partije.

Ovaj potez usledio je nakon što su danima rasle tenzije između civilne vlade i jake vojne struje, za koju se verovalo da bi mogla da izvede vojni puč zbog nedavnih izbora za koje je vojska sumnjala da su osvojeni prevarom.

​- Želim da kažem našim ljudima da ne reaguju ishitreno i da apelujem da se drže zakona – rekao je portparol Nacionalne lige za demokratiju (NLD) dodavši da očekuje da će i on sam biti uhapšen.

Vojnici su raspoređeni ispred gradske skupštine u gradu Jangon, a državna MRTV televizija objavila je na Fejsbuku stranici da ne može da emituje program zbog tehničkih problema.

Vojska Mjanmara je u petak saopštila da kategorički negira ometanje demokratske tranzicije i upozorila svetsku diplomatsku zajednicu da ne iznosi naprečac pretpostavke o stanju u državi.

​Saopštenje vojske dolazi dan nakon što su generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i zapadne ambasade u Mjanmaru izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog mogućnosti vojne intervencije u Mjanmaru.

Ovo nikako nije prvi slučaj vojnog režima u Mjanmaru jer je vojska vladala 49 godina nakon puča 1962. godine.

Političke tenzije u zemlji eskalirale su prošle nedelje kada je portparol vojske odbio da isključi mogućnost puča, samo nekoliko dana uoči sazivanja novog parlamenta javno upozorivši da bi oružane snage mogle da preduzmu akciju ukoliko se ne razmotre njihove žalbe koje ukazuju na izbornu krađu.

Sa druge strane, izborna komisija Mjanmara odbacila je u četvrtak navode vojske o izbornim prevarama i saopštila da nije bilo velikih nepravilnosti koje bi uticale na kredibilitet rezultata glasanja, a obnovljeni navodi vojske o nepravilnostima na izborima, na kojima je NLD osvojio 83 odsto mesta, doveli su do najdirektnije konfrontacije između vlade i vojske.

Generalštab traži da obavezni vojni rok traje 8 meseci, Ministarstvo odbrane predlaže 3-4, mladićima ne pada napamet da služe

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link