Magazin Srbija

Generalštab traži da obavezni vojni rok traje 8 meseci, Ministarstvo odbrane predlaže 3-4, mladićima ne pada napamet da služe

Vojni rok, ukoliko država donese odluku da odmrzne obavezu služenja vojske obustavljenu 2011. godine, trajaće najkraće tri, a najduže osam meseci.

Mladići bi za vreme provedeno u kasarnama primali određenu naknadu, a uživali bi i druge privilegije, poput prednosti prilikom zapošljavanja u državnoj službi.

Sve to ne isključuje profesionalni sastav koji bi i ubuduće bio okosnica oružanih snaga.

Ovo je “kostur” analiza na kojima već mesecima radi vrh Vojske Srbije povodom sve glasnijih zahteva da se ponovo uvede obavezno služenje vojnog roka.

U fokusu vojnih stratega je više scenarija, različitog trajanja, obima i cene.

Odlukom da mladići ponovo idu u stroj, oružane snage bi trajno rešile pitanje popune jedinica i obučenosti rezervnog sastava, a država bi podigla spremnost građana za odbranu.

Sa druge strane, ponovno uvođenje “ročne” vojske koštalo bi državu između 50 i 100 milijardi dinara godišnje.

Metla ili puška

Prigovor savesti kao model za odbijanje služenja vojske i nošenja oružja ustavna je kategorija i svakako će imati svoje mesto i u budućim konceptima vojnog roka.

Postoji, međutim, i ideja da služenje otadžbini uz prigovor savesti bude najmanje dva puta duže od vojnog roka i da se obavlja u – komunalnim preduzećima.

Da je vraćanje obaveznog vojnog roka tema kojom se država već bavi potvrdio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uz jasnu naznaku da će o ovom pitanju biti otvoren i širi društveni dijalog.

vucic-vojska
Foto: Tanjug

Vučić je izneo i skicu troškova ovog poduhvata:

– Samo za obezbeđivanje hrane trebalo bi izdvojiti oko osam milijardi dinara, odnosno 70 miliona evra. Ukoliko bude određeno da regrutima sleduje i naknada, to će dodatno koštati između 1,2 i 1,8 milijardi dinara. To su loše strane ove inicijative. Dobre su, između ostalih, i što bi otvaranjem kasarni i vraćanjem vojske oživela prazna i zamrla mesta u Srbiji.

Prema saznanjima “Novosti”, vojni vrh nije saglasan oko trajanja eventualnog vojnog roka – Generalštab, na bazi svog iskustva, zalaže se za period od šest do osam meseci, dok su u Ministarstvu odbrane bliži kraćoj verziji – od tri do četiri meseca.

Čak 62 odsto od ukupno nešto više od 5.000 učesnika ankete portala 021 opredelilo se za odgovor „Ne pada mi na pamet“, dok je 28 odsto njih reklo da bi služilo vojni rok, ako bi ponovo bio uveden, pokazala je anketa Radija 021.

Za oko šest odsto je prihvatljiva dvonedeljna obuka, dok je samo četiri procenta odgovorilo da to zavisi od toga koliko bi vojna obuka trajala.

Stavovi učesnika ankete kretali su se od toga da bi vraćanje obaveznog vojnog roka bila odlična stvar, da omladina danas nema kičmu i da bi je vojska možda i dovela u red, do toga da neki smatraju da je generalno vojska nepotrebna Srbiji.

Srbija razmatra vraćanje obaveznog služenja vojnog roka

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Niste me zvali da budem ministar ni ambasador ni direktor ni član upravnog ili nadzornog odbora ni da ne radim u nekoj vladinoj agenciji ili kancelariji za velike pare itd. Ja da služim da bi ološ bivši i sadašnji vladao, ni po koji cenu.

150 Shares
150 Shares
Share via
Copy link