Svet

Dobitnica Nobelove nagrade zbog ilegalnog uvoza voki-tokija osuđena na 4 godine zatvora

Foto: AFP

Sud u Mjanmaru osudio je danas svrgnutu liderku Aung San Su Ći na još četiri godine zatvora zbog ilegalnog uvoza i posedovanje voki-tokija i kršenje ograničenja uvedenih zbog pandemije korona virusa, saopštio je pravni zvaničnik.

Su Ći je u decembru osuđena po još dve tačke optužnice na četvorogodišnju zatvorsku kaznu, koju je šef vojne vlade smanjio na dve godine.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir 76-godišnja Su Ći, koja je u pritvoru otkako su generali izveli državni udar i zbacili njenu vladu u februaru prošle godine, suočava se sa desetak optužbi.

Ako bude proglašena krivom po svim optužbama, mogla bi da bude osudjena ukupno na više od 100 godina zatvora.

Pristalice Su Ći i nezavisni analitičari kažu da su optužbe protiv nje smišljene da legitimizuju vojni puč i spreče je da se vrati politici.

Informacije o današnjoj presudi koja je doneta u glavnom gradu Nejpjidu saopštio je pravni zvaničnik koji je insistirao na anonimnosti iz straha da će biti kažnjen jer je vojna hunta zabranila njenom pravnom timu da govori za medije ili medjunarodne organizacije.

Medijima nije dozvoljeno da prisustvuju sudjenju koje se odvijalo iza zatvorenih vrata u Specijalnom sudu.

Zvaničnik je rekao da je Su Ći osudjena na dve godine zatvora po Zakonu o izvozu i uvozu zbog uvoza voki-tokija i godinu dana po Zakonu o telekomunikacijama zbog njihovog posedovanja. Kazne se izdržavaju istovremeno.

Takodje je dobila dvogodišnju kaznu po Zakonu o upravljanju prirodnim katastrofama zbog navodnog kršenja pravila o korona virusu tokom kampanje.

Stranka Su Ći ubedljivo je pobedila na opštim izborima 2020, ali je vojska preuzela vlast zbog navodne prevare birača. Medjutim, nezavisni posmatrači ocenili su da su izbori većinom bili slobodni i pošteni.

Izvor: Beta

Si Đinping naredio kineskoj vojsci: Budite spremni za rat u svakom trenutku

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link