Magazin Novi Sad

Nakon Miličine stravične ispovesti iz Betanije, dr Bogavac u tabloidu savetuje o dijabetesu

mirjana bogavac

Milica Gadžić iz Gospođinaca smelo je progovorila o akušerskom nasilju koje je doživela na svom porođaju, te o nemaru dve doktorke zbog kojih je njena beba završila u hematomima, sa izlivom krvi u glavi i polomljenom ključnom kosti.

Celu ispvest možete pročitati u tekstu Ne dao Bog nikom ono što je Milica prošla u Betaniji, držali je bez insulina i govorili najgnusnije stvari

Budući da je dijabetičar, njena trudnoća je bila visokorizična, sa obilnim krvarenjem na samom početku. Milica se u svojoj ispovesti za medije, između ostalog, požalila i na tretman koj je kao dijabetičar imala u novosadskom porodilištu.

Nije dobila odgovarajuću hranu, ostavljena je da čeka bez neophodnog insulina, niko od endokrinologa je nije pregledao niti savetovao pred porođaj tokom kog je imala ozbiljne oscilacije sa nivoom šećera u krvi.

Umesto zvanične reakcije iz Betanije, danas je u Kuriru osvanuo tekst u kom doktorka Mirjana Bogavac, koja radi  tom porodilištu, govori baš o dijabetesu u trudnoći. O rizicima po majku, dete, važnosti kontrola, vrsti porođaja i eventualnim komplikacijama…

Ni reči nije bilo o Milici i njenom gorkom iskustvu.

– Za dobar ishod trudnoće važno je njeno planiranje. Loša kontrola glikemije pre začeća i u prvim nedeljama trudnoće udružena je sa većom učestalošću spontanih pobačaja i urođenih anomalija ploda, koje su glavni uzrok smrti fetusa ili novorođenčeta i u trudnoći komplikovanoj dijabetesom su kod 6-12% novorodenčadi, dok se u opštoj populaciji javljaju kod tri odsto trudnoća. Fetalne anomalije i one koje zahvataju više od jednog organa su šest puta češće kod novorodenčadi žena sa dijabetesom. Zapaženo je da je nezadovoljavajuća glikoregulacija od pete do osme nedelje po izostanku menstruacije glavni faktor za nastanak fetalnih anomalija – navodi prof. Bogavac, i dodaje da je neophodno planirati trudnoću kada se postigne optimalna glikoregulacije, pa je preporučena kontracepcija dok se to ne postigne.

Trudnoće sa DM tip 1, navodi prof. Bogavac, imaju veći rizik za spontani pobačaj, prevremeni porođaj, perinatalnu smrtnost, fetalnu makrozomiju i urođene anomalije ploda.

– Trudnice sa DM tip 2, u poređenju sa DM tip 1, imaju znatno veći perinatalni mortalitet (smrtnost ploda ili fetusa) i u tom smislu značajnu ulogu igraju starija životna dob, gojaznost. Makrozomija, tj. krupna beba, jedna je od najčešćih neželjenih ishoda trudnoće udružene sa dijabetesom i ima je 35 do 70 odsto novorodenčadi, a što se otkriva merenjem obima trbuha u toku ultrazvučnog pregleda u trudnoći.

Sada ćeš, krmačo, da vidiš, ima da te ušivam na živo

577 Shares
577 Shares
Share via
Copy link