Magazin

Ministarka Grujičić: “Ove greške su napravljene u slučaju porodilje iz Sremske Mitrovice”

danica-grujicic
Printscreen

U slučaju Marice Mihajlović, porodilje čija je beba preminula nakon rođena u bolnici u Sremskoj Mitrovici, zbog čega je uhapšen lekar M. M. napravljeno je nekoliko grešaka kaže ministarka zdravlja Danica Grujičić, prenosi Telegraf.

– Ovde se pojavilo nekoliko grešaka. Kada već dođe do komplikacija, smatram da su kolega i dežurna ekipa morale odmah obavestiti direktora bolnice, koji je inače ginekolog, u roku od jednog sata o tome šta se dogodilo. Unutrašnja stručna kontrola je trebalo da se sprovede narednog dana, a ne tek kada su se informacije pojavile na društvenim mrežama. Ne možemo čekati da se informacije pojave na mrežama; moramo sami reagovati na takve komplikacije.

– Ako dođe do incidenta, Ministarstvo zdravlja će sada izdati odgovarajuću instrukciju, prema kojoj, u slučaju neželjenog medicinskog događanja, direktor ustanove mora biti obavešten unutar jednog sata, a ja kao ministar unutar dva sata.

Pre nego što informacije procure na društvenim mrežama, trebamo znati tačno šta se desilo i imati prave informacije o tome.

Nažalost, kolege su čekale da se informacije pojave na društvenim mrežama, stvarajući utisak da se nešto pokušava prikriti. Doktori se često štite međusobno, ali mora postojati granica te zaštite. Obaveza im je obavestiti direktora, a zatim direktor treba da obavesti mene.

Ključno je da svi budu obavešteni ukoliko se nešto neobično dogodi u bolnici, pogotovo ako je situacija tako tragična kao što je ovaj slučaj – kaže prof. dr Grujičić za K1 i dodaje da je doktor morao da referiše tokom jutarnjeg sastanka šta se dogodilo tokom dežurstva:

– Postoje jutarnji sastanci na kojima se iznose sve informacije o događajima tokom jednog dežurstva. Pretpostavljam da je kolega barem trebao referisati o tome ujutru, s obzirom na to da je bilo poznato da je dete preminulo u ranim jutarnjim časovima.

Mislim da je direktor trebao reagovati. Bio je dužan reagovati, sprovesti unutrašnju kontrolu i odmah izneti neko saopštenje – izjavila je ministraka.

Uhapšen lekar iz Sremske Mitrovice optužen za akušersko nasilje

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link