Magazin

Grujičić: “Sačekati konačne obdukcione rezultate, pa doneti odluku ko je kriv za smrt bebe”

danica-grujicic
Printscreen

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je da treba sačekati konačne obdukcione rezultate, pa onda doneti konačnu odluku o tome ko je odgovoran za smrt bebe u Sremskoj Mitrovici.

Ona je istakla da se komplikacije dešavaju prilikom bilo koje intervencije, pa čak i prilikom davanja obične injekcije.

– Nije na meni da tumačim da li je kolega ginekolog uradio sve što je trebalo. Ono što je do mene je da pošaljem zdravstvenu inspekciju u vanredni inspekcijiksi nadzor i da zamolim republičku stručnu komisiju za ginekologiju i akušerstvo da da stručno mišljenje da li je potrebno utraditi spoljašnji stručni nadzor. Lično mislim da je uvek potrebno – rekla je Grujičić za RTS.

Ona je pozvala javnost na strpljenje kako bi se sačekali rezultati obdukcije.

– Deo je već urađen i to makroskopski deo, ali mikroskopska analiza tkiva se još uvek čeka – rekla je Grujičić.

Dodaje da smatra da su kolege koje su dalje lečile bebu na Institutu za decu i omladinu Vojvodine prerano izašle sa zaključcima.

– Njihova otpusna lista je trebalo da se završi sa time da se zahteva obdukcija. Njih niko nije pitao šta smatraju da je uzrok smrti bebe – naglasila je Grujičić.

Ministarka je zaključila da kada se završi cela obdukcija onda možemo da zaključujemo šta su pravi uzroci smtri, a da li je došlo do grešaka treba da kaže spoljašnji stručni nadzor.

Podsetimo, porodilja iz Šida Marica Mihajlović istupila je javno prošle nedelje nakon što joj je beba preminula na porođaju u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici.

Ona je lekara M. M. optužila za akušersko nasilje, rekavši da je usled nasilnog porođaja izgubila bebu koja je tokom trudnoće, do trenutka porođaja, bila zdrava.

Ona je navela da ju je doktor vređao i na nacionalnoj osnovi.

Prijavite akušersko nasilje

Svaka žena ima pravo da dobije odgovarajuću negu tokom porođaja i da bude tretirana sa poštovanjem u okruženju koje poštuje pravo na privatnost. Pacijentkinje imaju pravo da donose odluke o svom telu i da budu informisane o procedurama.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, akušersko nasilje uključuje bilo koju vrstu fizičkog i verbalnog zlostavljanja, ponižavanja, prinudnog načina sprovođenja medicinskih procedura, što žene stavlja u poziciju ranjivosti.

Ukoliko smatrate da ste bili žrtva akušerskog nasilja, postoje institucije i timovi kojima možete da se obratite:

– Zaštitnik prava pacijenata na teritoriji bolnice u kojoj ste bili izloženi nasilju (Novi Sad: 021/420-066, lokal 130; [email protected] i [email protected])

– Zdravstvena inspekcija: [email protected], [email protected]

– Zaštitnik građana: 011 2068-100, 064 876 8505, [email protected], [email protected]

– Pravni tim za pomoć žrtvama ginekološko-akušerskog nasilja: [email protected]

Vučić sa porodiljom koja je izgubila bebu: “Babice potvrdile da je bilo akušerskog nasilja”

Izvor: Beta, 021

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link