Vesti

Od čega je umrla Mira Furlan: Šerbedžija se divnim rečima oprostio od glumice

Rade i Mira
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL/Večernji.hr

Tužna vest probudila je građane bivših jugoslovenskih republika. Mira Furlan, simbol lepote zemlje koje više nema, preminula je u svojoj 66. godini života i zajedno sa Jugoslavijom otišla u legendu.

Mediji se utrkuju da saznaju ekskluzivne informacije o razlogu preranog odlaska ove filmske dive, a prema prvim podacima Mira Furlan mesecima je vodila bitku protiv virusa Zapadnog Nila, objavio je Večernji.hr.

Šta je groznica Zapadnog Nila?

Virusno oboljenje iz grupe zoonoza prenosi se na ljude i životinje ubodom zaraženog komarca. Prvi put otkriven je i izolovan 1937. godine na teritoriji Ugande, u slivu Zapadnog Nila. Nakon što se proširio dalje po svetu, danas važi za jedan od najrasprostranjenijih arbovirusa na planeti, piše na sajtu zdravlje.org.

Glavni rezervoar zaraze su mnoge ptice poput gavrana, vrana i svraka, a infekcija je najčešće asimptomatska.

Virus se prenosi prilikom kontakta komarca i zaražene ptice, odnosno nakon što komarac usisa zaraženu krv. U retkim slučajevima infekcija se prenosi putem transfuzije ili transplantacijom tkiva i organa.

U 80 odsto slučajeva zaraženi nemaju nikakve simptome, a u 20 odsto slučajeva može se javiti povraćanje, vrtoglavica, kao i vidljivi osip po telu. Prvi simptomi mogu se iskazati nakon tri dana od prenošenja virusa.

Rade Šerbedžija uputio neutešni poslednji pozdrav

Još jedna legenda ovih naših prostora, proslavljeni glumac i pesnik Rade Šerbedžija, oglasio se povodom iznenadne smrti Mire Furlan. On je u svojoj poruci rekao da je znao za bolest svoje prijateljice, ali da se ipak nadao kako će ona uspeti da prebrodi ovaj izazov.

– Bila je velika i pravedna žena. Važno je reći da je bila briljantna osoba i svi su je voleli, od publike do režisera i kamere. Od ratnih užasa pobegla je u Ameriku, a među milionima glumica je napravila ozbiljnu karijeru i to u godinama u kojima se ženama nijelako probiti. Moram napomenuti da je sve to ostvarila uz pomoć ljubavi njenog supruga Gorana Gajića. On je bio njena najčvršća stena uz koju se tako nežna držala u ovom okrutnom svetu. Bila je božanstvena glumica, svi će je pamtiti i voleti i svima je teško zbog odlaska – izjavio je Šerbedžija u jutarnjem programu RTS-a.

Skloni se matori da prođemo, šta se tu kilaviš – a taj matori je Rade Šerbedžija

Antonije Kosanović

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

322 Shares
322 Shares
Share via
Copy link