Magazin

Rade Šerbedžija 22. decembra u NS: „Nisam dozvolio ni film ni predstavu o sebi“

Rade Šerbeždija će 21. decembra u MTS dvorani u Beogradu, i 22. decembra u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu održati koncert „Eto pesma“.
Umetnik je najavio ovaj događaj, a tokom razgovora sa novinarima glumac je govorio o tome zašto ne snima ništa u Beogradu i zašto ne bi pristao da se o njegovom životu snima film.

Nisam dozvolio ni film ni predstavu o meni

– Ne razmišljam o tome. Bilo je pokušaja nekih naših velikih režisera da naprave neki film, gotovo igrani o meni, a ja to nikad nisam dozvolio. Bilo pokušaj da jedan poznati pozorišni reditelj napravi predstavu koja bi se zvala mojim imenom, ja to nikad nisam dozvolio. Zbog toga što ne želim da kopam po svojim ranama i što mislim da je to pravo na moju privatnost i želim je zadržati za sebe – rekao je Šerbedžija.

Upitan u jednom trenutku, gde mu je dom, Šerbedžija odgovara:

– Tamo gde potpaljujem ognjište i hranim svoju ženi i decu i prijatelje. Sada živim u Istri, živim u Beogradu, tu na Dorćolu, i ponekad u Zagrebu. Šetam se. Vrlo često idem dalje, često u Ameriku, gde snimam filmove. Bio sam ove godine dva puta u Americi, i u Londonu. Lenka i ja smo na točkovima – rekao je Šerbedžija.

Ono što je evidentno, kako piše Telegraf, jeste da Rade na ovim prostorima više naginje muzici, a u inostranstvu glumi.

– Ja samo glumim u teatru na Brijunima. I to u predstavama moje žene. Nekako zajedno smo mi prošli taj život, 1991. godine smo se venčali u Beogradu, putovali smo, išli, i u tim teškim vremenima smo bili zajedno. Gotovo svakog meseca gostujemo u Beogradskom dramskom pozorištu. To je jedini moj teatar. Zapravo sam uglavnom filmski glumac i još uvek snimam filmove – rekao je Šerbedžija.

Naši glumci ne mogu igrati Amerikance

Na pitanje da li je moguće da neko sa naših prostora ne igra tipske uloge i da ne glumi stranca, Rade je imao jasan odgovor.

– Teško. Zašto? Film je istina. Film nastoji da bude istina. Ne samo kada je dokumentarni, nego kada je i igrani film. I ti ne možeš na filmu da igraš pravog Amerikanca, ako nisi pravi Amerikanac. Odnosno, možeš kod nekih velikih režisera koji ne rade te stereotipne filmove, jer Amerika je isto sazdana od ljudi koji govore engleski kao ja- objasnio je Šerbedžija i nastavio:

– Dakle, oni koji su foreigners (stranci) uvek. Jer ti po akcentu, bez obzira koliko ti engleski može biti odličan, ali ti čuješ taj akcenat i nisi pravi Amerikanac. Naš Bekim Fehmiu, koji je prvi napravio jedan veliki uspeh svetski, isto je igrao Rubirozu, Portugalca, Italijana… Nikada Amerikanca. To je odgovor zašto mi igramo strance – rekao je Šerbedžija.

Rade je naveo da nema ponuda za snimanje filmova i serija u Beogradu.

– U Beogradu ne, a ni u ostalim krajevima našim. Nemam neke planove, jer još uvek radim sa mojim agentima američkim i engleskim u stranom filmu. Tako da imam neke projekte za strane filmove. Sada ću ići da snimam neki film u Tbilisiju, a možda onda jedan u Rimu američko-engelski – rekao je Šerbeždija.

Izvor: telegraf.rs

Šerbedžija: Ja sam kao Tesla, ponosim se svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom

Luftika redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

14 Shares
Share via
Copy link