Film Magazin

Pismo Mire Furlan sinu je čista emocija: Da li ti treba taj prtljag koji vučem čitav život?

mira-furlan
Foto: Lična arhiva Mire Furlan/Mikel Healey Photography

Mira Furlan bila je jedna od najvoljenijih, ali i najprogonjenijih glumica naših prostora. Njen prerani odlazak 2021. potresao je čitavu bivšu Jugoslaviju, a iza sebe je ostavila rukopis autobiografije koju je posthumno objavio njen suprug Goran Gajić pod imenom “Voli me više od svega na svijetu”.

Ona u knjizi opisuje svoj život koji je bio prepun uzbuđenja, veličanstvenih uspeha, padova, ljubavi i izdaja… Dotakla se Mira u knjizi ostvarenja svog “američkog sna”, ali i života svojih bližnjih – majke Branke i oca Ivana te bake Ljube, supruga Gorana i sina Marka, kome je knjigu i posvetila.

Deo u kom se obraća sinu mnogima je izazvao duboke emocije:

– Da li pišem ovu knjigu za tebe? Da bi ti mogao da razumeš šta se dešavalo pre tebe? Kako bi mogao proviriti u daleki, davno nestali svet iz kog su potekli tvoji roditelji? Da li uopšte želiš da znaš nešto o tome? Da li ti treba taj težak prtljag, prtljag koji tvoja majka vuče sa sobom ceo svoj život, ne nalazeći načina da ga bar začas odloži? Ili pišem za sebe, sebi? Zašto? Da li zato da “bolje razumem samu sebe” pokušavajući da detektujem skrivenu “priču” u raštrkanom, nelogičnom, haotičnom narativu svojega života?

Dok sam pokušavala odgovoriti na ta pitanja na koja odgovor nije moguć, boreći se s rečima jezika koji nije moj (iako se drsko pretvaram da jeste), desilo se nešto jako čudno: odrastao si. Ne samo to: Amerika je postala drugačija zemlja, zemlja zlokobno slična mestu koje smo nekada napustili s užasom i u očaju. Više nema sumnje da su sile koje su nas isterale iz naših domova izvojevale globalnu pobedu. Već smo se jednom borili s tim silama.

Sada smo umorni. Iscrpljeni ponavljanjem. Uz to, prilično neobično, ova knjiga postaje drugačija knjiga. To više nije knjiga sećanja na daleko mesto i daleko vreme. Ona postaje nešto puno drugačije: molba Americi i svetu – stoji u odlomku knjige napisane na 640 stranica.

Mira Furlan rođena je 7. septembra 1955. godine u Zagrebu, gde je diplomirala 1978. glumu na Akademiji dramske umetnosti. Iste je godine postala članica HNK u Zagrebu, gdje je ostvarila više zapaženih uloga za koje je višestruko nagrađivana.

Nastupala je i na televiziji, a na filmu je počela 1982. u ”Kiklopu” Antuna Vrdoljaka, a ubrzo je postala jedna od vodećih jugoslovenskih glumica. Značajnije uloge ostvarila je u filmovima ”U raljama života”, ”Otac na službenom putu”, ”Za sreću je potrebno troje”, “Lepota poroka” i “Braća po materi” kao i brojnim u televizijskim dramama i serijama . Radila je širom bivše zemlje, a 1991. odlazi u SAD sa mužem, gde nastupa u pozorištu (The Hudson Guild Theatre, Los Angeles), a od 1996. i na televiziji (TV film My Antonia, TV serija Babylon 5 i Lost).

Preminula je u 65. godini od komplikacija prouzrokovanih virusom Zapadnog Nila u Los Anđelesu, 20. januara 2021. godine.

Izvor: Kurir

Hrvatski list o Miri Furlan: Tužna kurva kojom terorišu Hrvate

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
14 Shares
Share via
Copy link