Film Magazin

Gospođa Mira Banjac korača uzdignute glave, radi, čita i od muštikle se ne odvaja

mira-banjac

Mira Banjac, kraljica jugoslovenske i srpske kinematografije, i ovog leta izuzetno je aktivna. Obilazi festivale promovišući film “Koncentriši se, baba”, bosanskog reditelja Pjera Žalice, i usput uživa u priznanjima koja joj stižu sa svih strana. U okviru filmskog festivala u Sopotu njoj u čast upriličena je izložba “Lica Mire Banjac”, dok joj je u Somboru dodeljena nagrada za dosadašnji i budući doprinos dobrim filmovima.

‒ Vrlo sam ponosna što sam radila to što sam radila. Odigrala sam mnogo takozvanih malih ljudi, sa velikim povodom. Srećna sam što sam pored žena iz mog podneblja igrala i one iz drugih miljea. Trudila sam se da ne ismevam nijedan lik, da sačuvam njihov identitet, da psihologiju tih osoba pokrijem svojim imenom i prezimenom. Pošto polako putujem, u redu sam za gore, ali ne guram se preko reda, stići ću, želim da poručim – ono što ostaje, to ste vi. Samo ono što su ljudi zapamtili da sam radila, samo to vredi ‒ rekla je glumica na otvaranju izložbe u okviru koje su predstavljene fotografije iz filmova nastalih tokom sedam decenija brilijantne karijere. Među njima se izdvajaju naslovi “Balkanski špijun”, “Sjećaš li se Doli Bel”, “Lepota poroka”…

Renomirana umetnica, čijih će više od 160 filmskih i televizijskih uloga ostati kulturna zaostavština za budućnost, iz Šumadije se zaputila na sever Vojvodine, gde joj je na otvaranju „Trećeg somborskog filmskog festivala“ uručeno priznanje “Specijalni Ernest”.

‒ Ernest Bošnjak, čovek po kome nosi naziv nagrada koju primam, jeste tačka odakle je počela naša filmska umetnost. On je pokazao put, a imao je duha da nasluti ono što će kinematografija postati. Ovu nagradu ću izuzetno da čuvam, da je poštujem, da se trudim da budem dostojna tog velikog imena ‒ istakla je u obraćanju, a zatim sela u publiku, među Somborce, da zajedno sa njima odgleda film u kome tumači glavnu ulogu.

Mira Banjac: Ranoranilac sam otkad pamtim

U susret 92. rođendanu Mira korača uzdignute glave i sigurnog koraka, ponosna na ono što je iza nje, spremna da se uhvati u koštac sa novim izazovima.

– Ranoranilac sam otkad pamtim. Nekako lakše rasporedim sebe u vremenu kad ustanem ranije. Ako okasnim, onda krenem da razmišljam šta me sve čeka od obaveza, pa vagam šta prvo da uradim. Treba rano ustati. Čovek je smireniji ujutru, a ima i dovoljno vremena da sve isplanira. Čim se probudim, uzmem kašičicu meda, uz veliku čašu vode. To je pre doručka, kafe i cigare. Tako radim “vekovima”. Dobro doručkujem, manje ručam, večeram tu i tamo, a i tada obično uzmem neku voćku – priča glumica.

Tajne dugovečnosti i vitalnosti nema, važno je kaže čuvati glavu.

‒ Nema tajne. Svima govorim da je jako važno osluškivati organizam, on diktira sve. U godinama koje imam bitno je pomoći sebi, ne možeš čekati da sve uradi lekar. Osluškivati signale koje telo šalje znači pratiti svoje zdravlje i učiniti sve što je u tvojoj moći. Čuvam glavu jer ona “telefonira” svemu. Čitam mnogo. Interesujem se i za predstave, i za filmove, i za dnevne događaje. I najvažnije od svega, dosta radim – priča Mira Banjac.

Od muštikle se ni danas ne odvaja.

‒ Ja na tu temu ne mogu da govorim, niti moj primer treba slediti. To je navika od koje mi je teško da se odviknem, a nije baš ni da se trudim. Meni cigarete predstavljaju zadovoljstvo, a kako nemam zdravstvenih problema, ne kašljem, mislim da ćemo se i dalje “družiti” – objašnjava glumica kroz smeh.

Domaći glumci koji leto provode na nudističkim plažama

Čitajte Luftiku na Google vestima

1.8K Share
1.8K Share
Share via
Copy link