Magazin

Ne postoji roditelj koji nije radio domaći zadatak kao Milan Kalinić sa sinom

Glumac Milan Kalinić zapalio je Instagram nakon što je postavio video snimak na kom sa sinom radi domaći iz matematike.

Dok on vrlo impulsivno, kratkih živaca pokušava detetu da objasni postupak, njegova supruga sve to snima i nije nimalo zabrinuta zbog njegovog obraćanja, čak joj je sve to, reklo bi se, i simpatično.

I dok je jedan deo javnosti zgrožen, jer smatra da to nije najbolji način obraćanja detetu, ima i onih koje je sve to neodoljivo podsetilo na detinjstvo i pokušaje njihovih roditelja da sa njima uče (a nije bila prinudna izolacija).

Uistinu, nije najbolji način rešavanja domaćeg zadatka da se nekom dernjate na uvo, lupajući olovkom u radnu svesku, rukama o kolena. Podiže se tenzija i šanse da će vas dete saslušati i mirno, bez straha, uraditi domaći ravne su nuli.

Vika nikad ne dopire do ušiju. Što se više dereš, sve se manje čuješ.

Međutim, komentari u kojima se roditelji zgražavaju Milanovom “metodom” možda su i preterane, jer niko ne može u 100 odsto slučajeva ostati smiren kada sa detetom radi domaći, posebno ukoliko dete odluta, ako mu jednu istu stvar trubite 20 puta, ako čačka nos ili gleda kroz prozor dok pokušavate da mu “pomognete”, ako je nezainteresovano.

Jedan deo ljudi u Milanovom postupku odmah je video skoro pa nasilje, zaboravljajući kako su naši roditelji sa nama radili pre 20, 30 godina domaći.

Moj tata, laka mu crna zemlja, nikada nije seo da sa nama radi domaći. Nije imao živaca za to. On je ludio i kada bi mama, duduk za matematiku, pokušavala da mi objasni tekstualni zadatak u kom je Vesna ostala bez 8 jabuka jer ih je dala Mariji koja je pre toga imala 4, pa je onda od ukupnog zbira Branki dala 5.

Jednom mi je i zgužvao radnu svesku, učiteljici smo rekli da je prilikom selidbe pala iza plakara pa se malo pocepala kad smo je izvlačili.

A nije me tukao. Odličan tata.

Tako da Milanov “način” rada apsolutno ne mora da znači da je, kako neki zabrinuto napisaše, nasilan (aludirajući verovatno na njegov poznati impulsivni karakter i na tuču sa Zvezdinim navijačem prošle godine).

Nisam za viku, deranje, učenje pod morati, petice pod morati, biti najbolji u razredu pod morati, ali nema roditelja koji nije ovako sa detetom bar jednom učio. Ovako izgubio živce. Ovako ostao “šokiran da dete ne shvata kako da postavi zadatak”. Ovako pokušavao da ga “opasulji”.

Na nas se deralo ako se smejemo za stolom.

Ako probudimo tate iz popodnevne dremke.

Ako odemo, a ne javimo se.

Ako dođemo znojavi ko čep.

Ako dobijemo trojku, poderemo trenerku, zazelenimo patike.

Ako se komšija požalio da smo tapkali loptu sinoć pod njegovim prozorom.

Ako izgubimo metalofon ili ga zaboravimo u školi.

Ako izgubimo ključ od stana.

Ako hoćemo da nešto pitamo kada dođu gosti.

Ako smo pokupili vaške.

Ako nismo sredili sobu.

Ako se setimo da treba praviti kućicu od šperploče za tehničko u nedelju veče. Za sutra treba. Pa tata u pižami, iskače iz rasklopljenog troseda, jebe grebe, ne zna šta priča, trgnut iz sna. Ne zna gde da nađe šperploču.

“Koga ja sad da zovem??? Reci da si bolesna, ne moraš ni ići sutra u školu. Vesna, neka kaže da je bolesna, ja joj praviti kućicu u devet uveče nedeljom ne mogu!”

Ja trauma nemam. Batine sam dobila dva puta, jednom muvaricom, jednom dlanovima pored veš mašine, sad mi smešno.

Ne branim Milana, samo mislim da nije uradio ništa do te mere zabrinjavajuće zbog čega ga jedan deo javnosti skoro pa linčuje, OSIM, što su sve to snimali i postavili na mreže čime su pokazali da su jednako nezainteresovani kao njihov sin u tom momentu.

I to ih možda najviše razlikuje od naših roditelja koji bi “popizdeli” da još moraju i da snimaju svaki pokušaj rada domaćeg zadatka sa nama.

“E, Bato… ajd uzmi telefon samo da snimiš kako s Jovanom radim domaći”

“Šta da radim???”

“Samo da snimiš kako Jovani objašnjavam ovo iz matematike…”

Radna sveska bila bi pocepana, osećam to.

Ulazna vrata tresnuta.

Dim cigarete razlio bi se po dvorištu.

Od sutra časovi na TV-u: Program i svi detalji nastave

Avatar

Jovana Kešanski

Ja sam novinar, kolumnista. Nisam zapisničar. Prenosim svoje utiske o onome što me pokrene.

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Da pridajem vaznost ovom kretenu. Godina moje dete, generacijski ide da njegovim detetom u vrtic I skolu. Nevaspitanijeg I nekulturnijeg roditelja do sada nisam sreo a imam I starije dete pet godina. Zena mu je jedna divna I kulturna osoba.

  • Jofa, kako si me nasmejala s pricom o šperploči i kućicom😂😂😂 i vratila u detinjstvo! Veeeeliki poz za drustvo iz Karaburme

5.1K Shares
5.1K Shares
Share via
Copy link