Novi Sad

Novi Sad dobija Memorijalni centar posvećen stradalim u Pogromu 1942.

Novi Sad Trg slobode
Foto: Luftika

Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture raspisaće javni konkurs za dizajn kompleksa Memorijalnog centra posvećenog nastradalima u Pogromu u Južnoj Bačkoj, 1942. godine.

Biće raspisan urbanističko-arhitektonski konkurs, dok će Memorijalni centar, “najznačajniji memorijalni projekat grada i Južne Bačke”, biti smešten uz prostor Kreativnog distrikta, piše 021.

“Na taj način zaokružuje se programski luk ‘Tvrđava mira’ Evropske prestonice kulture, koji je umetničkim programima stavio jak akcenat na kulturu sećanja, sagledavanje posledica rata i promociju mira. Tačno osamdeset godina od strašnog pogroma, pretežno Srba i Jevreja, Grad Novi Sad je u saradnji s Eparhijom bačkom i Fondacijom ‘Novi Sad — Evropska prestonica kulture’ formirao tim za dalju koordinaciju aktivnosti na projektu budućeg Memorijalnog centra, kako bi se po odabiru pobedničkog rešenja pristupilo izradi tehničke dokumentacije”, navodi se u saopštenju.

Žiri će činiti najrelevantniji predstavnici Eparhije bačke, Jevrejske opštine, Istorijskog arhiva grada Novog Sada, a najbrojniji članovi biće arhitekte.

Planirano je da javni urbanističko-arhitektonski konkurs bude raspisan 8. avgusta 2022. godine.

“Cilj konkursa jeste da se u skladu s konkursnim zadatkom, programskim zahtevima, urbanističkim uslovima za uređenje i izgradnju te potencijalima lokacije izabere najkvalitetnije urbanističko-arhitektonsko rešenje u kojem će se integrisati i ostvariti polazne ideje i misija Memorijalnog centra”, zaključuje se.

Novosađani rekli jasno NE spornom spomeniku nacističkim krvnicima na Limanu (FOTO)

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

15 Shares
Share via
Copy link