Balkan Magazin

Balkanska energetska mafija nas sve truje i od goriva zabranjenog u EU gradi imperiju

mazut

Grupa makedonskih novinara istraživača je ušla u trag balkanskoj energetskoj mafiji koja nas sve (S. Makedonija, Bosna, Srbija, Crna Gora) truje snadbevanjem loših derivata, pre svega mazuta.

Postavlja se jako bitno pitanje otkud toliko zagađenje na Balkanu poslednjih godina, ali takoše još jedno – zašto se u javnim institucijama već godinama ne menjaju kotlarnice na mazut.

U makedonskim medijima, ali isto tako i na društvenim mrežama širom regiona prethodnih zima mogli smo videti gomilu snimaka crnih dimova iz porodilišta, domova zdrvalja…

Prateći trag bolnice Čair u Kumanovu koja je imala čak 1851 PM10 čestica u jednom trenutku, ali i svih kotlarnica porodilišta u Makedoniji (Strumica, Prilep…), ekipa istraživačkih novinara iz Makedonije dolazi do odrešenih informacija:

Nisko kvalitetni mazut je preko istog dobavljača došao preko do svih porodilišta – Evrotim od Kičeva. Mala firma koja nije mogla da dobije takav tender, nema sajt niti ikakve javne podatke. Ista firma dobavlja derivate i za železnicu, javni prevoz, ali i ministarstvo odbrane.

Trag je dalje odveo do Bosne i Hercegovine i Hifa Oil i Izudina Ahmetića, čije je bogatsvo Forbs procenio na 400 miliona dolara. Ista firma snadbeva i – Srbiju.

Poreklo mazuta koje stiže u Srbiju i Makedoniju je Češka firma Unipetrol. Unipetrol ovo gorivo deklariše kao – rezidual ili opasno gorivo sa ozbiljnim zdravstvenim posledicama. Ovo gorivo može da se koristi SAMO na brodovima na otvorenoj vodi i veliki TE kapaciteti. Na granici dolazi do prekvalifikacije u „fuel oil“ odnosno gorivo za gorenje što može da bude štošta. U EU je zabranjen za upotrebu.

Makedonske institucije prilikom uvoza proveravaju samo jedan parametar – sumpor, a konstatacija koliko je nešto opasno za zdravlje zahteva mnogo opsežniju analizu. Suštinski gorivo koje se uvozi preko Bosne ima dramatično povećanu vrednost viskoznosti, koncenracije vode i pepela.

Evrotim je dobio šestomesečnu zabranu za rad zbog povećanih vrednosti viskoznosti, koncentracije vode i pepela i to dramatično. Rezultat toga je crna dimčuga iz odžaka javnih objekata i ‘laskavo’ prvo mesto na svim top listama zagađenosti u svetu.

Stotine hiljada tona goriva koje je zabranjeno u EU završava na Balkanu. Ugalj iz jalovine i mazut kao rezidual…

Izvor: Facebook/Eko straža

Državni prodavac magle dr Šoštarić pojavi se svake jeseni i kaže da je vazduh super

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

177 Shares
177 Shares
Share via
Copy link