Magazin Novi Sad

Novosadska vlast uklanja bilborde koji mere zagađenje i menja ih plakatima Miroslava Ilića (FOTO)

Bilbordi novi sad
Foto: Instagram / kreni.promeni

Već mesecima nas ekološki aktivisti upozoravaju da je vazduh koji udišemo izuzetno zagađen, što je posebno došlo do izražaja sa dolaskom hladnijeg vremena i početka grejne sezone, kada je često u „ljubičastim“ vrednostima, a tom prilikom savetuje se izbegavanje boravka napolju, pa čak i otvaranja prozora.

U čitavu priču se uključio i pokret „Kreni-promeni“, koji je na više lokacija u Novom Sadu postavio bilborde sa QR kodom, čijim se skeniranjem putem telefona može videti trenutni nivo zagađenja u gradu.

Pored vojvođanske prestonice, ovakvi baneri su postavljeni u preko 25 gradova u Srbiji.

Pritisak gradske vlasti i pretnja krivičnim prijavama

Međutim, u međuvremenu je pokret „Kreni-promeni“ obavestio javnost da gradska vlast u Novom Sadu vrši pritisak da se pomenuti bilbordi uklone, što je najavljeno za danas, ponedeljak 26. decembar.

„Pritisak se vrši na kompaniju koja izdaje bilbord i preti se podnošenjem krivičnih prijava zbog navodnog širenja panike. Neverovatno da bilo ko bilo kome preti zato što javno deli informacije od značaja za zdravlje građana“, navode iz Kreni-promeni, prenosi 021.

Dodaju da „vlast treba da kažnjava one koji mimo zakona zagađuju, a ne one koji iznose informaciju o tome“.

U 25 gradova i opština u sklopu kampanje „Istina o zagađenju“ postavljeni su bilbordi i baneri na kojima građani mogu da očitavanjem QR koda vide trenutnu zagađenost, savete, ali i slikoviti prikaz 3D modela pluća koji menja boju u zavisnosti od nivoa zagađenosti vazduha.

„Ovu akciju, kao i većinu drugih, finansirali smo od malih donacija građana i u 25 gradova smo postavili bilborde. Uglavnom smo ih postavljali na privatnim površinama, a u Beogradu, Novom Sadu i Nišu smo ih i zakupili na javnim površinama“, kaže direktor kampanje Savo Manojlović.

Problem pravi samo novosadska vlast, već počelo sa uklanjanjem banera

Prema njegovim rečima, „jedino u Novom Sadu prave problem“.

„Moram istaći da su u ovom gradu pravili na početku problem i kada smo skupljali potpise za narodnu inicijativu, pa su na dan početka skupljanja potpisa povukli overivače. Vlast u Novom Sadu pokazuje izuzetno bahat odnos prema narodu“, navodi Manojlović.

Inače, kako prenose pojedini mediji, ali i sam Savo Manojlović putem Instagrama, jedan bilbord, na uglu Bulevara oslobođenja i ulice Maksima Gorkog, već je uklonjen i u međuvremenu je zamenjen posterom koji najavljuje koncert Miroslava Ilića u našem gradu.

Izvor: 021

U Novom Sadu postavljeno 20 bilborda za merenje zagađenje vazduha

67 Shares
Share via
Copy link