Zimi ne možemo da im odolimo. Sočne, osvežavajućeg ukusa, bogate i hranljivim materijama, omiljeno su voće mnogima.
Mandarine potiču iz porodice citrusa i poznate su po svojim blagotvornim efektima na zdravlje.
Osim što pružaju užitak nepcu, mandarine su prirodni izvor vitamina C, koji pomaže u jačanju imuniteta, vitamina B, D i K, kalcijuma, magnezijuma i vlakana, što ih čini izvrsnim saveznikom u borbi protiv zimskih prehlada.
Iako se često povezuju sa zdravljem, dobro je znati da, kao i kod svake hrane, postoji granica u konzumaciji, piše Krstarica.
Iako su mandarine bogate hranjivim materijama, preterana konzumacija može predstavljati problem.
Prema rečima ruske nutricionistkinje Nadežde Čapkine, dnevni unos fruktoze ne bi trebao prelaziti 40 grama, a nekoliko mandarina već može dostići tu granicu.
Kada je idealno vreme za konzumaciju?
Previše mandarina može negativno utecati na jetru. Osobe koje pate od gastritisa takođe bi trebalo da budu oprezne jer kiseline iz mandarina mogu iritirati osetljivu sluznicu želuca i creva.
Mandarine se nikako ne preporučuju jesti na prazan želudac, jer njihova kiselost može izazvati iritaciju sistema za varenje. Najbolje vreme za uživanje u njima je uveče, jer imaju nisku kalorijsku vrednost i neće negativno uticati na telesnu težinu.
Upravo zbog svoje lako probavljive prirode, mandarine su savršena opcija za lagani međuobrok tekom hladnih zimskih dana.
Ovo ukusno voće svakako je korisno i može biti deo zdrave ishrane, ali, kao i uvek, umerenost je ključna.
Izvor: N1
Dodaj komentar