Magazin Srbija

Maja dočekuje Novu godinu sa 11-oro dece, pokloni koje su spremili su definicija ljubavi

maja kovačević
Foto: Privatna arhiva

Za Maju Kovačević (41) iz sela Vrdila kod Kraljeva zna cela Srbija. Ova hrabra samohrana mama jedanestoro dece nagrađena je ove godine Sretenjskim ordenom, a u intervjuu za portal Žena rs priča o temi koja ovih dana interesuje svakog roditelja – pripremi novogodišnjih paketića i porodičnoj proslavi praznika.

– Proslavićemo Novu godinu na naš tradicionalni način- zajedno. Praznici su za nas simbol ljubavi, porodice, jedinstva. A s obzirom na to da traje božićni post, spremamo posnu trpezu. Jelku smo svi ukrašavali, taj običaj mnogo volimo i trudimo se da sve izgleda baš lepo – kaže za Blic Ženu Maja, mama Milice (17), Miloša (16), Milana (14, 5), Mihaila (13), Radoša (11), Ratka (10), Ružice (9), Miodraga (8), Nikoline (7), Jovana (5) i Đorđa (4).

Ponosno dodaje da će joj sva deca pomoći u pripremi hrane, a naročito sinovi Mihailo i Milan koji je ove godine krenuo u srednju ugostiteljsku školu:

– Ako Bog da, biće kuvar. On i Mihailo mi, tradicionalno, pomažu u spremanju praznične trpeze.

Važna je ljubav, a ne koliko pokloni koštaju

Iako su najstarija deca možda i prerasla novogodišnje paketiće, Maja ističe da ona praznične darove za sve.

– To su pokloni ljubavi, nije bitno šta darujemo, poklon ne mora da bude skup, važna je suština darovanja – napominje i kaže da se u njenoj kući spremaju i novogodišnji i božićni paketići.

– Izvlačili smo ove godine papiriće sa imenima pa smo tako odlučili ko će kome pokloniti nešto. Deca nemaju neke posebne želje, kao i svi mališani, samo da bude što više slatkiša – dodaje Maja i kaže da su joj prijatelji pomogli da se njena knjiga i CD sa crkevnim pesmama, koje izvodi ona ali i njena deca, prodaju i u našoj zemlji i u inostranstvu.

„Svi se pridržavamo božićnog posta“

Maja ističe da je Božić u njenoj kući poseban dan koji se čeka sa velikom radošču. Kovačevići poštuju običaje i za Badnje veče i za sam praznik. Spremiće se česnica, tražiti novčić koji donosi sreću i zdravlje…

Ova mama nam kaže da će ona i deca postiti ceo post.

– Kako su stariji, primećujem da im je Božić sve važniji. Ono o čemu sam maštala kao mala, postaje stvarnost, da nas ima što više, da se volimo i da ništa na ovom svetu ne bude jače od porodice – naglašava.

Maja decu uči koliko je ljubav bitna.

– To je ono o čemu im najčešće pričam, da se vole i znaju važnost molitve – dodaje i poručuje čitaocima:

– Želim im srećne novogodišnje i božićne praznike. Da naša srca budu kao vitlejemska pećinica u kojoj je Gospod rođen, topla, puna ljubavi i mira. Da volimo, oprostimo i budemo sunce koje će obasjavati sve one koje nam je Gospod poverio na čuvanje.

Maja je samohrana majka 11 dece koja za doručak pojedu 30 jaja: Ovo je život sa mnogo ljubavi

543 Shares
543 Shares
Share via
Copy link