Magazin Srbija

Maja je samohrana majka 11 dece koja za doručak pojedu 30 jaja: Ovo je život sa mnogo ljubavi

maja kovačević
Foto: Privatna arhiva

Maja Kovačević, samohrana majka jedanaestoro dece, odgaja jedan fudbalski tim. Najmlađi član Đorđe je napunio četiri godine, a najstarija je Milica sa 16. Između su Miloš, Milan, Mihailo, Radoš, Ratko, Ružica, Miodrag, Nikolina i Jovan. Ova porodica samo za doručak potroši 6 vekni hleba i 30 jaja.

Ova supermama za 24sedam otkriva kako živi i raste dvanaestočlana srpska porodica.

Na početku saznajemo da je oduvek maštala o velikoj porodici i da je taj san i ostvarila. Na svet je prvo došla Milica, nakon koje su se rađali samo dečaci. Želja za drugom devojčicom ispunila joj se sa sedmim detetom, kada se rodila Ružica.

– Još kao mala maštala sam o tome da imam mnogo dece, i to možda nije bio broj 11, ali srećna sam i zahvalna Bogu što mi je dozvolio da budem majka 11 Srpčića – kaže Maja.

U godinama kada mnoge žene tek počinju da razmišljaju o potomstvu, Maja uverava da je roditeljstvo za sve isto, bez obzira na to imamo li jedno dete ili jedanaestoro dece. Uvek dajemo sve od sebe.

Ipak, reakcija na mnogobrojnu porodicu Kovačević ima raznih:

– Sve zavisi od toga kuda se krećemo, ali mogu da kažem da u poslednje vreme zaista doživljavamo divne susrete sa ljudima, mnogo je ljubavi i radosti usmereno ka nama. Naravno, postoje i oni koji ne misle tako, koji smatraju da nije u redu imati tako mnogo dece.

Sa toliko čeljadi u kući je uvek veselo, ali i radno.

maja kovačević
Foto: Privatna arhiva

– Navikne se čovek na takav način funkcionisanja, i kada neko nije kod kuće osećaju se velika praznina i neka čudna tišina – navodi ona.

Teško je zamisliti koliko obaveza svaki dan ova mlada žena mora da obavi. Mnogo dece znači mnogo ljubavi, ali i mnogo pranja, peglanja, čišćenja, kuvanja…

– Ne čudi me što je naš život nekim ljudima neobičan, posebno kada je o hrani reč. Trošimo mnogo hrane, samo za doručak nam je potrebno od četiri do šest vekni hleba i trideset jaja, u svakom slučaju mnogo više nego u manjoj, prosečnoj porodici.

Jedanaestoro dece zahteva i mnogo planiranja.

– Ujutru je zaista teško, jer treba da se spreme deca za školu, da se pripremi doručak ili pospremi lom, ali već od podneva sve je kao i u drugim porodicama sa mnogo manje dece.

Otkriva nam i organizacione trikove kojima se svakodnevno služi.

– Svako je pronašao nešto što voli da radi. Mlađa deca se pretežno igraju, ali imaju želju da se uključe u neke zajedničke aktivnosti. Stariji dečaci vole da spremaju hranu, jedan brine o našem psu šarplanincu Mišku, drugi ide u prodavnicu… Milica, kao najstarija, voli da komanduje. Zaista vodim računa o tome da oni budu, pre svega, svoji ljudi, da imaju poneku obavezu u toku dana. Učim ih i da brinu jedni o drugima, ali i da budu skromni.

Biti mama toliko dece je teško, ali šta je to naspram sreće i ljubavi koja u ovoj kući vlada:

– U našoj kući sve funkcioniše na bazi ljubavi, razgovora i dogovora. Naravno, ima trenutaka i kada viknem, ali uglavnom se trudim da svaki problem rešimo ragzovorom.

Ova velika, srećna porodica živi jednostavnim životom. Deca pohađaju osnovnu i srednju školu, a mama Maja ih uči religiji kroz duhovne knjige koje piše.

– Do sada sam napisala tri knjige „Sveta Anastasija Srpska“, „Sveta Petka“ i “Blagoslov srpskog patrijarha Pavla”, a sada završavam četvrtu, koja će biti posvećena mitropolitu Amfilohiju. Sve knjige izlaze u sklopu duhovno-prosvetiteljske akcije „Zavoli, voli – Obnovimo sebe, Glas Srbije“, a pišem i pesme duhovnog karaktera. Na Spasovdan smo deca i ja snimili pesmu „Tražim dobro u ljudima“, koja je i poruka svim ljudima da u svakoj tuzi i problemima uvek postoji razlog za sreću i da pokušamo da u ljudima vidimo ono dobro, da volimo jedni druge, poštujemo i praštamo, što je poruka cele ideje akcije „Zavoli, voli – Obnovimo sebe, Glas Srbije“- kaže ona.

I pored svih obaveza, Maja nalazi vremena da se bori i za druge mnogočlane porodice u Srbiji kroz udruženje „Kneginja Persida Karađorđević“.

– Moje udruženje se vodi idejom da se podstaknu ljudi da promene svest o velikim porodicama i da u zemlji u kojoj se svake godine rađa sve manje dece, velika porodica ne može biti problem, već ponos i temelj jake i stabilne države.

Majin suprug preminuo je prošle godine. Šta je za nju sada najveći izazov i briga?

– Najveći izazov je da očuvam porodicu, da decu izvedem na pravi put kako bi postala dobri ljudi. Drugo me ništa ne brine, jer je vera u Boga i njegovu milost ojačala moju dušu i dala mi snage da idem napred i da se borim za njih.

Izvor: 24sedam.rs

Žena koja je rodila desetorke izmislila priču o porođaju, a novčane čestitke stizale iz celog sveta

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentara

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

1.7K Shares
1.7K Shares
Share via
Copy link