Voće i povrće
Recepti

Letnji obroci – ideje za lagana letnja jela koja se brzo spremaju

Leto je na vratima, a sa njim i laganiji režim ishrane koji nam više prija tokom toplih dana. Niko ne voli da provodi sate u kuhinji kad su temperature visoke, pa su praktični i brzi recepti za zdrave obroke neizostavan deo letnje svakodnevice. 

Zdrav letnji ručak ne oduzima više od petnaest minuta do trideset minuta, izuzev u situacijama kada se odlučite za ukusne čorbice koje zahtevaju nešto više pažnje. Ipak, njihova priprema je znatno praktičnija u odnosu na jela koja pripremamo zimi, pa su i čorbe uvek poželjan deo kvalitetnog letnjeg menija.

U nastavku donosimo nekoliko saveta za pripremu obroka tokom leta, koje možete poneti sa sobom na bazen, posao ili neku drugu aktivnost. 

#1 Riblji fileti sa povrćem

Ljubitelji ribe kažu da kvalitetni letnji obroci sadrže upravo ribu, sa mnogo raznovrsnog povrća. U skladu sa tim, predlažemo laganiju varijantu koju ćete vrlo brzo spremiti, a koja podrazumeva riblje filete soma ili pastrmke i najukusnije povrće. Preporučljiva kombinacija sa filetima je mešavina šargarepe, crnog i belog luka i paradajza. 

U pripremi ovakvih obroka od velike pomoći su tiganji za koje se riba neće lepiti, a posebno otkrovenje su korisni “set it and forget it” aparati, koji olakšavaju pripremu hrane, kao što su na primer aparati iz ponude https://lupomarshall.com/.

Povrće je potrebno očistiti i sitno iseckati, te staviti u rernu preko naredanih ribljih fileta. Pečenje na 220 °C traje oko pola sata, nakon čega je obrok možete servirati. Uz riblje filete odlično ide ukus limuna, pa kriške ove voćke možete naredati na tanjiru kao lepu dekoraciju i odličan ukusni dodatak. Od začina će biti dovoljni so i biber, jer je u pitanju laganiji obrok koji će vam prijati samim tim što povrće pruža vrlo lep i upečatljiv ukus. 

Riblji filet

#2 Letnji kuskus sa piletinom i povrćem

Iako većina ljudi misli da je kuskus žitarica, ovo nije potpuno tačno. Kuskus tehnički predstavlja pastu, pomešanu sa vodom i grizom. Ono što ga razlikuje od klasične paste su vrlo izraženi pozitivni efekti na zdravlje, pa je preporučljivo konzumirati ga barem jednom nedeljno. 

Kuskus sa piletinom i povrćem se priprema vrlo brzo i lako, a idealan je kao lagani letnji doručak. Isecite belo meso na sitne komade i prelijte ih soja sosom. Ostavi da se marinira, dok pripremate povrće. Sitno iseckajte crni luk, papriku i šargarepu, a zatim i ljutu papriku. Po želji, ovoj kombinaciji možete dodati i spanać.

Ulje zagrejte u dubljem tiganju, i propržite piletinu, a nakon toga i crni luk. Kada završite sa lukom, dodajte ostatak povrća i začine koje preferirate i kratko propržite. Kuskus u odvojenoj posudi prelijte ključalom vodom, i ostavite ga da odstoji desetak minuta. Na kraju pomešajte kuskus sa povrćem, i uživajte u slasnom i laganom obroku!

#3 Krem čorbica od sezonskog povrća

Letnja kuhinja uključuje i laganu, ukusnu čorbicu od povrća za koju vam je potrebno malo crnog luka, 3-4 šargarepe, jedna manja tikvica, paradajz, maslinovo ulje, malo krompira, kukuruza i začin koji preferirate. Letnja hrana zahteva i nešto kuvano, pa već danas u šerpi sa maslinovim uljem propržite crni luk isečen na kolutove, a onda dodajte jedno po jedno povrće uz mešanje. Kada povrće smekša, dodajte i krompir iseckan na manje kockice. 

U 1.5 litar vruće vode razmutite 2 kokošije kocke za supu, i time prelijte povrće. Čorba treba da se kuva dok krompir ne bude dovoljno smekšan. U čorbu dodajte i grašak i kukuruz, promešajte i ostavite da se sve zajedno kuva. Rezultat je zdrava, lagana čorbica koja će vas sjajno zasititi!

Krem čorba od povrća

#4 Cezar salata

Imperatorka među salatama definitivno je čuvena Cezar salata – najpopularnija salata današnjice. Iako mnogi veruju da je Cezar salata ime dobila upraovo po nekom od rimskih imperatora, ovo nije tačno – njen kum bio je Cezar Cardini, vlasnik restorana koji je izmislio ovu salatu u Tihuani, u vrelom Meksiku.  Letnji ručkovi uvek uključuju poneki sastojak Cezar salate, a ako ih sjedinite i pretvorite u obrok, dobićete kvalitetan letnji doručak ili ručak. 

Ova salata do danas se održala kao savršen obrok za vrele, letnje dane, a sve što je potreno za njenu pripremu su: pileće belo meso, dimljena slanina, parmezan, nekoliko čenova belog luka, veća glavica kupusa, tost hleb, limun, pavlaka, majonez, maslinovo ulje i začini po izboru (so i biber obavezno). 

Priprema Cezar salate vrlo je laka, a za nju svako ima svoj recept i pravi je na drugačiji način. Evo osnovnog recepta: isprižite piletinu i propržite slaninu. Isecite hleb na kockice, pomešajte ga sa belim lukom i propržite na masnoći koja je ostala od slanine. 

Umutite maslinovo ulje sa sokom od limuna, posolite i pobiberite, a zatim prelijte preko salate. Dodajte iseckanu piletinu i slaninu, promešajte sve iseckane sastojke i prelijte sa pomešanim majonezom i pavlakom. Bon appetit!

#5 Taljatele od tikvica sa piletinom i pistaćima

Ideje za letnji ručak svakako uključuju i taljatele. Priprema špageta, makarona i drugih vrsta paste ne oduzima puno vremena, a kako je na leto potrebno otarasiti se viška kilograma što pre, ili makar pripaziti da se kilogrami ne natalože pre odlazak na plažu, letnja hrana mora biti isključivo lagana za organizam, a ujedno i brza za spremanje

Kako bi se zadržao oblik i divan ukus, uz pomoć ljuštilice za krompir ili posebne seckalice koja povrće seče u obliku špageta, najbolje je iseći tikvice na trake i lagano ih propržiti, tako da omekšaju i postanu idealna zamena za pastu.

Piletinu je potrebno iseći na kockice i propržiti uz dodatak malo butera i začina (najbolje zeleni biber, vlašac, so i origano). U mešavinu dodati tikvice i sve propržiti zajedno. Pri kraju spremanja, pospite jelo šakom očišćenih pistaća i servirajte toplo!

Za spremanje jela nije potrebno više od pola sata, a ako želite da ga malo obogatite, uz neutralnu pavlaku za kuvanje specijalitet će biti prava rapsodija ukusa. Uz ovako spremljene taljatele od tikvica sa piletinom i pistaćima lepo ide rashlađeno belo vino.

Taljatele sa piletinom i tikvicama

#6 Gratinirani paradajz

Još jedan vrlo brz, a lagan letnji ručak, koji predstavlja savršeno osveženje u toplim danima, jeste gratinirani paradajz. Sočan, a istovremeno pikantan, i pre svega – preukusan, paradajz spremljen na ovaj način neće vas ostaviti ravnodušnim.

Od sastojaka vam je potrebno: paradajz u količini po želji, ulje, rendani parmezan i začini, od kojih najviše preporučujemo bosiljak, timijan i so. Operite paradajz i svaki isecite na pola, te ih izgrilujte. Svaku polovinu odna pospite začinskim biljem i parmezanom. Tada spreman gratinirani paradajz složite u pleh i kratko zapecite u rerni (koristite samo gornji grejač). Letnji ručkovi su uvek pogatiji kada im dodate paradajz, pa imajte na umu ovo povrće svaki put kada su u pripremi lagani letnji obroci.

Malo je vremena potrebno da se pripremi lagana letnja hrana koja će vas zasititi i osvežiti tokom toplih letnjih dana. Navedene recepte možete pripremati i pred polazak na posao, jer salate, čorbice i drugi letnji obroci ostaju sveži i ukusni tokom celog dana. Možete ih poneti u teglama, ili specijalnim posudama namenjenim čorbama i drugim tečnim obrocima. Prijatno!

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku