Lifestyle

Letnja detoksikacija organizma

Često ne posvećujemo dovoljno pažnje svojoj ishrani, izgledu i raspoloženju. Ipak, čim zasija sunce, shvatimo da je vreme za promene i poboljšanje života. Prvi korak na tom putu  trebalo bi da bude detoksikacija organizma. Kada pročistimo svoje telo, nećemo se osloboditi samo nezdrave hrane i pića, nego i stresa i umora. Detoksikacija može da traje od 7 do 15 dana u zavisnosti od toga kako se osećate psihički i fizički.

Pre nego što počnete sa čišćenjem svog organizma, treba da sastavite spisak svih namirnica koje će vam biti potrebne i da ih kupite. Nakon toga povećajte količinu vode koju pijete svakog dana. Najbolje bi bilo da svakog jutra popijete čašu mlake vode sa limunom. Svi čajevi su dozvoljeni i treba da ih pijete tokom celog dana. Umesto gaziranih i kupovnih sokova počnite sami da cedite voće. Bilo bi najbolje da uopšte ne pijete kafu, ali ukoliko ne možete da je se odreknete, onda popijte samo jednu dnevno. Alkohol treba u potpunosti izbaciti.

detoksikacija-4

Na svoj svakodnevni meni dodajte više voća, povrća, orašastih plodova i integralnih žitarica. Poželjno je da jedete što više mahunarki i citrusnog voća. Da biste se oslobodili toksina u organizmu, treba da izbacite crveno meso i da konzumirate piletinu, ćuretinu i ribu. Kuhinjsku so zamenite morskom, umesto suncukretovog ulja počnite da koristite maslinovo i sigurno ćete primetiti promene.

Stručnjaci savetuju da se iz ishrane eliminišu, koliko je to moguće, proizvodi od pšenice, kao i sva konzervirana hrana i hrana koja sadrži aditive u sebi. Takođe, neophodno je da prestanete da jedete grickalice, brzu hranu i slatkiše.

detoksikacija-2

Bilo bi dobro da zdravu ishranu kombinujete sa umerenim vežbanjem kako bi efekti bili još bolji. Veoma je bitno da znate da detoksikacija organizma nije dijeta, da ne treba da preskačete obroke i da se izgladnjujete, nego samo treba da zamenite loše navike dobrim.

Tokom programa detoksikacije možda ćete imati glavobolje, probleme sa stomakom ili osip na telu. Ovo su znaci da se organizam čisti i da toksini napuštaju vaše telo. Svi ovi simptomi trebalo bi da budu jedva primetni, a ukoliko se budete osećali jako loše, obavezno posetite lekara.

detoksikacija-3

Svaki put kad pomislite da pojedete nešto nezdravo, zastanite i razmislite malo bolje i sigurno ćete se setiti neke zdrave namirnice koja može isto tako da vas zasiti, a neće štetiti vašem telu. Iskoristite leto da poboljšate svoj organizam i raspoloženje.

 

 

 

Čitajte Luftiku na Google vestima

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link