Magazin Srbija

Srpski turista bez osiguranja lekarski pregled preko grane plaća i do 250€, a dan u bolnici i 1.600€

Dvojica muškaraca iz Srbije su ovog leta imali ozbiljne nezgode na grčkom primorju, zbog čeka su morali u bolnicu na lečenje.

Prvi je Goran kom je polomljen nos, kada je na njega pao paraglajder dok je ležao na plaži. Posledice su mogle biti mnogo gore, ali je on svakako morao biti pregledan i saniran od strane lekarskog osoblja.

Drugi čovek je prošao sa teškim povredama, nakon što mu je komad stene pao na glavu, takođe, na plaži. On je, prema pisanju medija, još uvek u grčkoj bolnici.

Ako ovi ljudi nisu imali zdravstveno osiguranje, nakon oporavka će se susreti sa vrtoglavim računima za lečenje u Grčkoj. Naime, Srbija nema potpisan sporazum o besplatnom lečenju sa Grčkom, pa sve troškove lečenja u toj zemlji pokriva pacijent, ili osiguravajuče društvo ukoliko je turista platio polisu.

Cene lekarskih pregleda

Cene lekarskih usluga u inostranstvu zavise, kako objašnjavaju iz osiguravajućih društava, a prenosi “Informer”, od destinacije i vrste zdravstvenog problema, pa tako recimo, cena lekarskog pregleda na Kipru košta više od 250 evra, dok je za dan lečenja u tamošnjoj bolnici neophodno izdvojiti i više od 1.200 evra.

U Španiji je, potom, a prema podacima osiguravajućih društava, garancija osiguravajuće kuće neophodna kako bi pacijent uopšte bio pregledan ili primljen u bolnicu, dok tamo lečenje iznosi oko 1.000 ali i više evra po danu.

Tako pregled lekara opšte prakse u inostranstvu iznosi između 50-180 evra, lečenje upale grla između 50-500 evra, lečenje ujeda insekta od 30 do 50 evra, a od meduze između 50 i 80 evra. Kada je o lečenju osipa reč, cena za to u inostranim zemljama kreće se od 50 do čak 100 evra, dok ukoliko dobijete trovanje na letovanju, za izlečenje morate da iskreširate između 100-150 evra.

Neretko se na moru dešava da nas zadesi i nimalo ugodna zubobolja, dok lečenje iste “preko grane” košta između 100-300 evra. Lečenje stomačnog virusa je dosta jeftinije i iznosi od 80 do 150 evra, dok će vas saniranje preloma (noge, ruke), koštati od 300 do čak 500 evra. Jedan proveden dan u bolnici u inostranstvu u proseku iznosi između 400-1.600 evra, ističu osiguravajuća društva.

Cene polisa osiguranja

Za uobičajenu sumu osiguranja od oko 30.000 evra, individualna polisa osiguranja košta oko 2.000 dinara, za 12 dana putovanja i to za Evropu, Tursku, Egipat i Tunis, dok je za porodična putovanja moguć i popust, pa ista ova polisa, navodi on dalje, za porodicu sa dvoje odraslih i dvoje dece košta 4.000/4.500 dinara.

Važno je znati i to da vlasnik polise ne može da očekuje isplatu po odštetnom zahtevu ako je uzrok pogoršanog zdravstvenog stanja hronična bolest, ako se nezgoda dogodila u alkoholisanom stanju ili zbog bavljenja ekstremnim sportskim disciplinama.

Besplatno lečenje u ovim državama

Novina koja je obradovala naše sugrađane, a o kojoj su obavešteni na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje jeste ta da bez dodatne polise i samo sa potvrdom o zdravstvenom osiguranju naši turisti mogu da putuju u Austriju, Belgiju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Veliku Britaniju, Italiju, Luksemburg, Mađarsku, Severnu Makedoniju, Nemačku, Švajcarsku, Poljsku, Rumuniju, Slovačku, Francusku, Hoolandiju, Hrvatsku, Crnu Goru, Češku, Sloveniju, Turski i sa provincijom Kvebek.

Srpski turisti opet opljačkani kod Zejtinlika, 3. slučaj za mesec dana, a grčka policija ne hapsi nikog

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

95 Shares
Share via
Copy link