Magazin Srbija

Kosovska policija udarila suzavcem po narodu, teško ranjen muškarac

kosovo-mitrovica-suzavac-policija

U Kosovskoj Mitrovici i u Zvečanu u toku su veliki sukobi naroda i policije, a jedan muškarac zadobio je prostrelne rane i u životnoj je opasnosti. Sve je počelo zatvaranjem prodavnica u severnom delu Kosovske Mitrovice nakon čega su se ljudi pobunili na ulicama. Okupljenim građanima suprotstavila se policija, a prema izveštajima medija na narod je bačen suzavac i odjekivale su šok bombe.

Pripadnici kosovske policije za ekonomski kriminal i carine zatvorili su više prodavnica u severnom delu Kosovske Mitrovice i okolnim mestima i na taj način izazvali reakciju žitelja tog grada, koji su kamionima i vozilima blokirali pojedine gradske ulice i raksrnice.

Jutros u Kosovskoj Mitrovici su se čule sirene za opasnost, a u toku je akcija jedinica kosovske policije koja je saopštila da je reč o “sprečavanju krijumčarenja robe”. Sirene su u međuvremenu stale, ali još uvek je napeto. Napeto je na mostu preko Ibra u opštini Zvečan, gde kosovska policija pokušava da prođe prema centru grada, a građani pokušavaju da ih spreče, izveštava N1.

U jednom trenutku policija je upotrebila suzavac da rastera okupljene. Kako piše KoSSev, čule su se i šok bombe.

Zapaljeno je najmanje jedno službeno vozilo sa RKS tablicama dok je na više civilnih vozila pričinjena materijalna šteta, prenosi KoSSev.

Građani koji su se zatekli na licu mesta prenose da je reč o specijalnim jedinicima policije i da se mogu videti uglavnom ispred apoteka.

Na ulicama su vozila Hitne pomoći i vatrogasci, a u centru grada su se okupili građani.

Kosovska policija u međuvremenu je saopštila da je u ranim jutarnjim časovima započela policijsku operaciju „u cilju realizacije strateških ciljeva na sprečavanju krivičnih dela, posebno u borbi protiv krijumčarenja robe“. U saopštenju se navodi da se akcija sprovodi u regionu Prištine, Peći, Južne Mitrovice i Severne Mitrovice.

„Sve policijske radnje sprovode se u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvima i sudovima, a odnose se na provere i pretrese na različitim lokacijama kao što su kuće, stambeni, poslovni prostor, skladišta robe… Kao rezultat intenzivnih akcija i profesionalnih radnji kosovske policije i carine, do sada je zaplenjena raznovrsna roba koja služi kao materijalni dokaz“, piše u saopštenju.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je pozvala međunarodnu zajednicu, NATO i KFOR da hitno reaguju i zauzdaju premijera Kosova Aljbina Kurtija.

„Situacija je više nego dramatična i ovo je poslednji trenutak u kojem je neophodna jasna reakcija kako bi se zaustavila ludačka politika koju sprovodi Priština. Ovakvo ponašanje je prevršilo svaku meru i dovodi nas na ivicu haosa“, poručila je Brnabić u saopštenju.

U sukobima je teško ranjen jedan muškarac srpske nacionalnosti. Prema pisanju medija, on je upucan u leđa i životno je ugrožen. Prema rečima dr Zlatana Eleka, direktora Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, operacija je u toku.

Prema pisanju medija, na Kosovo je hitno otputovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nikola (8) poslednje je dete u selu, nema sa kim da podeli užinu, učiteljica mu je jedini drug

127 Shares
127 Shares
Share via
Copy link