Koronavirus Srbija

Kon poručio da bi nam otvorili sve da poštujemo mere. Prešao 50 km da bi se uverio da smo nedisciplinovani

predrag-kon
Foto: Pixsell

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je da se građani uopšte ne pridržavaju mera prilikom poseta kafićima, da se ne poštuje odredba o razmaku, kao ni obavezno nošenje maski u baštama lokala osim prilikom konzumacije hrane i pića.

On je rekao da je obišao gotovo čitav Beograd i da su građani izuzetno neposlušni.

– Moramo da shvatimo da smo ekstremno nedisciplinovani. Prešao sam u subotu 50 kilometara Beogradom. Uočio sam da se apsolutno ni na jednom mestu ne poštuju mere – 100 odsto se ne poštuju mere u kafićima, baštama. Obavezno je nošenje maski u baštama, osim u situacijama kada se pije piće i konzumira hrana. Ne interesuje me da li neko misli da li to treba da se sankcioniše, ali ne može da se očekuje da kasnije nema posledica – izjavio je epidemiolog.

Mere, kako kaže, daju rezultate, a ponovio je da vakcinacija predstavlja jedini izlaz.

– Sigurno da mere daju rezultate, pokušavamo da nađemo balans koji teško razumeju čak i neki lekari. Mora se sačuvati i posao, s druge strane, tu je vakcinacija. Brzina vakcinacije direktno utiče na vakcinaciju – rekao je Kon, a prenosi Nova.rs.

Beograd ima najveći procenat vakcinisanih.

– Beograd je dostigao 42 odsto ljudi koji su primili bar jednu dozu, a oko 30 odsto su primili već dve doze. Ta situacija ne može da se poredi gde je obuhvat jedva dvocifren. Vidi se pad u Nišu i Novom Sadu. U takvim okolnostima, ono što se može očekivati jeste da tamo gde je veći obuhvat da dođe do bržeg pada virusa, a to ne može da se zanemari – otkrio je statističke podatke dr Kon.

Svi očekuju skoro popuštanje mera.

– Sad se od Kriznog štaba očekuje otvaranje. Da li očekujete da će biti išta drugačije u zatvorenom nego u otvorenom? Svi se ponašaju u kafiću kao da su u zaštićenom, kao u bunkeru, što je potpuno naopako. Jedini nam je izlaz masovna vakcinacija. Ne napadam nikoga, samo konstatujem. Ne mislim da treba zatezati ili popuštati mere, ne treba dirati ništa. U riziku smo i greota je da nam se ponovo virus pokrene nakon uskršnjih praznika. Ne očekujem da će doći do toga, ali praznici mogu malo da uspore pad – predviđa on.

Poredi Predrag Kon Srbiju sa Izraelom.

– Izrael je tek pre desetak dana skinuo maske na otvorenom. U Izraelu niste mogli da izlazite iz maske, sve vreme su nošene maske, na otvorenom niste mogli da nađete čoveka bez maske. Sadašnja vakcinisanost im se približava na 90 odsto, a dve doze je primilo 54 odsto građana. Oni sada dolaze u situaciju da nemaju nijednog umrlog, da im je broj novih slučajeva ispod 100, dakle, ulaze u situaciju kada bezbedno očekuju naredni period – objašnjava Kon.

Novo upozorenje je došlo od Kona jer nailazi završetak škole, mature, a dodaje i da predstoji period svadbi.

– Mi se ponašamo kao da se apsolutno ništa ne dešava. Mislite da ćemo na stadionu drugačije da se ponašamo? Muzičari nisu problem, epidemiološki, jer su na pet metara od stola ili imaju pleksiglas ispred sebe. Jedna je mogućnost da se testiraju oni koji dolaze na veselje, ili da budu vakcinisani, a oni koji nisu, moraju da koriste maske – rekao je, a zatim se vratio na priču o kažnjavanju građana.

– Da li je važna samo kazna, a ne zaražavanje? Mene kazne ne interesuju. Kazna je za nekoga motivacija, neko nosi masku samo da ne bi bio kažnjen. Svi očekuju od Kriznog štaba da čarobnim štabićem donosi mere koje će da reše situaciju. Neću da generalizujem, nije baš na svakom mestu da se ne poštuju mere. Da je kazna 800 evra kao u Sloveniji, drugačije bi bilo. U Velikoj Britaniji je 10.000 funti, ali nije poenta u kaznama. Da je uspešno sprovedeno ovo sa baštama, mirno bi mogli da dočekamo svadbe i kraj školske godine – kazao je Kon.

Takođe, rekao je bi sve moglo da se otvori u slučaju da svi poštuju propisane mere.

– Postoji ogroman pritisak da se sve otvori. Kada nam opada broj obolelih, ne smemo da dozvolimo da se brojke opet podignu. U Beogradu je prosek kod vakcinisanih 59 godina, a gradom najviše cirkulišu između osobe između 20 i 50 godina. Situacija zavisi od cirkulacije virusa – rekao je Kon.

On očekuje bolju situaciju za 15 dana.

– Možda će malo poremetiti uskršnji praznici, ali ne očekujem neko veliko pogoršanje. Ovde neko pokušava da pokaže da mere ničemu ne služe, ne mogu da objašnjavam to. Ovde je teže prikazati dokaze za mere, jer kad smo ih uveli, krenulo je da se vide rezultati. Sve zavisi kojim očima se gleda. Tvrdim da i u svetu dolazi do spuštanja aktivnosti virusa gde se uvode mere – ističe Kon i dodaje da statistika kaže da u svetu, pa i kod nas, postoji oko dva odsto tvrdih antivakcinaša, dok je 30 odsto neodlučno.

Kon: Vakcinisana publika na derbiju? Primamljiva ideja

 

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

129 Shares
129 Shares
Share via
Copy link