Koronavirus Magazin

Gordanina porodica se zarazila omikronom za Novu godinu: Svi smo imali isti prvi simptom

zena-grlo

Gordanina cela porodica zarazila se omikron sojem koronavirusa za doček Nove godine. Prvo se razbolela ćerka, pa Gordana, zatim suprug a nakon njega i svekar. Ono što je indikativno, prvi simptom je kod svih bio isti.

Zaraženi omikronom najčešće prijavljuju grlobolju i grebanje u grlu, glavobolju, začepljenost sinusa, noćno znojenje, curenje nosa i kijanje što su simptomi koji se uglavnom povezuju s prehladom ili gripom.

Prvi simptom koji bi vas mogao navesti da posumnjate u moguću zarazu omikronom navodi se upravo grlobolja.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti upozorava i da, ukoliko primetite bledu, sivu ili plavičastu nijansu kože, usana ili noktiju potražite lekarsku pomoć jer to može da ukazuje na nizak nivo kiseonika u krvi.

Gordana B. (49) iz Šibenika prepričava kako su simptomi svim članovima porodice počeli sa bolom u grlu:

– Prvo je ćerka došla iz Splita s grloboljom, mislili smo da je prehlada dok joj nije skočila temperatura. Onda je i mene počelo da grebe grlo, pa supruga, a na kraju i svekra. Trajalo je to dva, tri dana. Drugi simptomi nisu nam bili isti, mene je najviše uhvatila malaksalost i bol u donjem delu leđa, a supruga i ćerku sinusi i glavobolja – rekla je Gordana.

Svi su radili PCR test i vakcinisani su dva puta.

– Ne bih uopšte rekla da su ovo slabiji simptomi, svi smo preležali nekoliko dana, a ja se još osećam slabo – istakla je ona za “Slobodnu Dalmaciju”.

pcr-test

Američki doktor Horhe Moreno iz Konektikata je sa svojim kolegama pratio kovid pacijente, i to one zaražene omikron varijantom. Svi su imali iste početne simptome: suvo, upaljeno grlo, bol prilikom gutanja.

– To je vrlo istaknut simptom – napomenuo je docent medicine na Jejlu. On je objasnio kako u pitanju nije bilo tek malo grebanje u grlu, nego nešto oštrija bol.

Upalu ili grebanje grla kao prvi prepoznatljiv simptom omikrona takođe su naveli lekari iz Norveške, Južne Afrike i Velike Britanije.

Podaci iz aplikacije o kovid simptomima, koju na pametnim telefonima koristi na stotine hiljada Britanaca takođe sugerišu da je grlobolja rani simptom omikrona.

Glavni istraživač ove platforme Tim Spektor kazao je da je 57 odsto ljudi sa omikronom prijavilo upalu grla.

Takođe, analiza božićne zabave u Norveškoj otkrila je da je kod 72 odsto obolelih na zabavi prijavilo bolove u grlu koji su trajali u proseku tri dana. Većina zaraženih bila je vakcinisana sa dve doze mRNA vakcine.

Preliminarna studija koju je prošle nedelje objavio tim američkih naučnika otkrila je da virusno opterećenje izazvano omikronom dostiže vrhunac u pljuvački jedan do dva dana pre nego što je doseglo vrhunac u brisevima nosa, što može da objasni zašto bi dodavanje brisa grla brzom testu kod omikrona moglo da poveća njegovu tačnost.

omikron-korona

Izvor: Slobodna Dalmacija

Omikronom zaraženi i oni koji su preležali koronu, simptomi kao kod prehlade

Čitajte Luftiku na Google vestima

Stefan Savkić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

81 Shares
Share via
Copy link