Koronavirus Srbija

Kon: Na izlasku smo iz epidemije, maske na otvorenom potpuno besmislene

Dr Predrag Kon napolju
Foto: Dejan Simić/© Sputnik

Epidemiolog Predrag Kon ičlan kruznog štaba dao je danas optimističnu izjavu da se nalazimo na izlasku iz epidemije i da ulazimo u period sporadičnog javljanja virusa.

Kon dodaje da virus još uvek cirkuluiše i može pronaći put do najosetljivijih osoba, pa će se na otvaranje domova za stara lica sačekati još neko vreme.

“Završava se 12 nedelja koliko je očekujuće trajanje ove epidemije i ulazimo u period sporadičnog javljanja virusa sve dok se potpuno ne ugasi. Za to još uvek moramo da sačekamo. Juče je bilo 0,8 odsto pozitvinih nalaza, kad padne ispod 0,5 to je sporadično javljanje”, rekao je Predrag Kon za RTS, a preneo Insajder.

On je istakao da je moguće da se dešavaju otkrivanja virusa u nekim “džepovima” i tokom juna.

Dokle god je virus u cirkulaciji, prema njegovim rečima, može da uđe u kolektiv gde su osetljive osobe, kao što su domovi za negu starih, i izazove teško, pa i smrtno teško oboljenje.

“Zbog toga se za sada ne može očekivati postepeno otvaranje domova. Onog momenta kada ne bude virusa u cirkulaciji, onda će to biti i adekvatno i propraćeno”, ističe Kon.

Kada su u pitanju serološka testiranja građana na lični zahtev koja su moguća od 1. juna, Kon je naglasio da samo potpuno negativan nalaz znači da nisu bili u kontaktu sa virusom.

“Čim je nalaz pozitivan na antitela, potrebno je da se građani jave lekarima infektolozima, virusolozima ili imunolozima, kako bi se otkrilo gde je moglo da dođe do zaražavanja i da se tada odlučuje šta dalje”, rekao je Kon.

Prema njegovim rečima nošenje maske na otvorenom je “potpuno besmisleno” osim kad se nalazimo u bliskom kontaktu.

“Maska je neophodna u nastupajućem periodu, preko leta isključivo za starije od 65 godina i hronične bolesnike, dok god ne objavimo da nema virusa uopšte”, objašnjava epidemiolog.

Srđa Janković: Skinuću masku onog dana kada broj zaraženih bude nula

PARTNERI SAJTA


30 Shares
Share via
Copy link