Koronavirus Srbija

Srđa Janković: Skinuću masku onog dana kada broj zaraženih bude nula

Srđa Janković maska
Foto: ScnShot TV N1, YT

Imunolog dr. Srđa Janković, jedan od članova Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa u Srbiji, rekao je da se nada da će tokom leta biti dan u kom neće biti nijednog slučaja zaraze Covid-19.

Njegovo nošenje zaštitne maske toliko je dosledno, da bi se momenat u kom Srđa Janković bude skinuo masku mogao smatrati nedvosmislenim krajem epidemije u Srbiji.

– Obećavam da ću da skinem masku kada budemo imali nula slučajeva. Neću baš da čekam 28 dana –  rekao je Janković gostujući na RTS-u i dodao da će ponovo da je stavi ako se pojave novi slučajevi.

Kaže da je i njemu dosta maske i da sigurno ne bi morao da je nosi u svim situacijama, ali da je odlučio da ne bude “sad ovako, sad onako”.

Janković je rekao da sve mere koje su na snazi kao preporuke još uvek imaju ključni značaj da se epidemija privede kraju onako kako treba. Istakao je i da bi broj novootkrivenih slučajeva padao stabilnije da nije bilo novih žarišta.

Kako je rekao, epidemiološka slika ohrabruje, ali ne treba prerano misliti da je kraj jer, dokle god imamo osetljivu populaciju, moguće je razbuktavanje virusa.

Istakao je da nije došlo do ponovnog ubrzanog prenošenja virusa kroz zajednicu i da je to najvažnije.

Dodao je da kriva preminulih kasni u odnosu na krivu zaražanih jer bolest traje neko vreme. Prema njegovim rečima, sve je veći udeo slučajeva sa lakšom kliničkom slikom i sve je veći broj asimptomatskih slučajeva.

Za odjavu epidemije potrebno je da prođe 28 dana bez novootkrivenih slučajeva.

Ana Marković

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


124 Shares
124 Shares
Share via
Copy link