Koronavirus Magazin Srbija

Kon: Došli smo do kraja epidemije, vreme je da ukinemo sve mere

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da je Srbija na kraju epidemije virusa korona, da je došlo vreme za opuštanje i da se ukinu uvedene mere.

– Došli smo do kraja, vreme je da se opuštamo i slažem se sa dr Tiodorovićem (Branimirom) da je vreme da se skinu mere. Samo treba da ostavimo distancu od jednog metra. Približavanje na manje od jednog metra nosi mogućnost zaraze od bilo čega što druga osoba ima, ne samo od virusa korona – pojašnjava Kon za Pink.

Dodaje da Srbija ulazi iz nesigurne epidemiološke situacije u povoljnu, da je Vojvodina već u povoljnoj situaciji i da će Beograd biti uskoro.

Navodi da epidemija još ne može biti odjavljena, jer je potrebno 28 dana bez ijednog novog slučaja, što je teško ostvarivo zbog otvaranja granica i sporadičnih slučajeva.

– Uvek se može desiti da se pojavi neki džep, ali to ne znači da smo objektivno u epidemiji – naglasio je Kon.

Osim distance, nošenje maski savetuje samo starijima i ugroženim grupama u zatvorenom prostoru kao što su prodavnice.

Za one koji smatraju da su preležali virus korona, podseća da mogu obaviti testiranje na zahtev na prisustvo antitela, koje se plaća 1.200 dinara.

– Omogućeno je komercijalno testiranje koje se radi iz venske krvi. Rezultati se dobijaju brzo – naveo je on.

Dodaje da treba konsultovati virusologe, infektologe, imunologe da protumače rezultate testa, jer prisustvo IgM antitela podrazumeva svežu infekciju, a IgG antitela da je infekcija bila ranije i da neki stepen zaštite postoji. Koliku dugo traje imunitet nakon preležanog virusa još se ne zna, pominje se period od godinu, godinu i po dana.

Hidroksihlorokin proizveden u Galenici nije registrovan u Srbiji

Izvor: Tanjug

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


62 Shares
Share via
Copy link