Magazin Svet

Ova američka kompanija bukvalno poseduje svet, a skoro niko nije čuo za nju

blackrock
Foto: ERIK MCGREGOR—LIGHTROCKET VIA GETTY IMAGES

Velika verovatnoća je da nikada niste čuli za BlackRock, najmoćniju finansijsku kompaniju koja upravlja imovinom vrednom 9 triliona dolara od juna 2021. godine.

To je više od bruto domaćeg proizvoda svih zemalja na svetu, osim SAD-a i Kine.

Pored toga, kompanija BlackRock je vlasnik Aladdina, masovne tehnološke platforme koja nadzire barem $21.6 triliona vrednu imovinu, piše Buka.

Aladdin je mreža od 5,000 kompjutera koju BlackRock koristi da prati milionski vredne transakcije i da analizira portfolio svojih klijenata 24 sata dnevno kako bi vršili analizu rizika.

To funkcioniše i kao centralni nervni sistem za mnoge velike igrače u industriji upravljanja investicijama, piše Techstartups.com

BlackRock je nedavno dospela u medijske natpise nako što je kompanija potrošila $6 milijardi da bi otkupila porodične kuće i pretvorila ih u kuće za iznajmljivanje, kako se navodi u izveštaju lista The Wall Street Journal.

U većini slučajeva, čak su platili veće iznose od traženih, ubijajući san pripadnika srednje klase da postanu vlasnici svog doma.

U svega 33 godine, BlackRock je izrastao ni iz čega i postao najveća i najpouzdanija kompanija za upravljanje imovinom i kompanija koja posjeduje svet.

Ova firma je sve uticajniji igrač sa Wall Streeta u Washingtonu i glavna je poveznica između finansija i politike.

Danas, najmanje tri lidera BlackRocka imaju značajnu ulogu u kabinetu predsednika Bidena.

Obzirom na praksu kompanije da formira kabinete iz senke pred primopredaju vlasti američkih predsednika, te njeno učešće u novim programima Federalnih rezervi, list Bloomberg je otišao tako daleko da je nazvao BlackRock “četvrtim stubom vlasti.”

BlackRock je osnovan 1988. godine od strane milijardera sa dobrim vezama po imenu Larry Fink, koji je opisan kao “de fakto posrednik i glavna spojnica između Washington, DC, i Wall Street.”

Firma posluje globalno sa 70 kancelarija u 30 zemalja i klijentima u 100 zemalja.

Tokom finansijske krize 2008. godine, kada je američka vlada izvukla iz dugova „prevelike da bi propali“ gigante sa Wall Streeta, poput Bear Stearns, AIG, Fannie Mae, Freddie Mac – koga je vlada angažovala da uradi posthumnu analizu i počisti nered?

Pogađate, BlackRock.

Ova firma dobila je glavne ugovore sa vladom da pomogne u rešavanju krize bez konkurentskog postupka i u tajnosti.

Drugim rečima, Larry Fink je angažovan da upravlja otkupom dugova Wall Streeta od strane Washingtona, iako je BlackRock jedan od najvećih akcionara u istim bankama kojima su pomagali da otplate dugove.

Godine 2020., koga je štamparija novca SAD-a, Federalne rezerve, angažovala da upravlja njihovim planom otkupa korporativnih obveznica? (U suštini, oni su spašavali korporacije koje su imale prevelike dugove ili su morale posuditi novac).

Pogađate, ponovo su se obratili BlackRocku.

Iako su, opet, korporacije kojima je BlackRock pomagao da se izvuku iz dugova bile iste one korporacije u kojima je kompanija imala veliko učešće.

Uprkos njegovoj ogromnoj moći, široka javnost praktično nikada nije čula za Larry Fink.

BlackRock jedva i da dospeva u javnost, do nedavnih tvrdnji da otkupljuju porodične kuće. To je zato što je Larry pametan – on to namerno tako radi.

Proteklih 33 godine proveo je gradeći BlackRock u najveći fond za upravljanje imovinom na svetu, sa preko $9 triliona dolara pod njihovom upravom.

Danas među klijente BlackRock-a spadaju penzioni fondovi u koje obični građani uplaćuju sebi penzije, državni i privatni fondovi, centralne banke, univerzitetske fondacije, kompanije sa liste „Fortune 500 companies” i milioni pojedinačnih investitora.

BlackRock je jedan od većinskih vlasnika mnogih najvećih tehnoloških kompanija uključujući Apple, Microsoft, Facebook i vodećih banaka kao što su Wells Fargo i Chase.

Godine 2019. ljudi su pisali peticiju BlackRocku zbog toga što je jedan od većinskih vlasnika proizvođača nafte i uglja i teške industrije koja najviše zagađuje.

Međutim, to se promenilo 2020. godine, kada je kompanija počela investirati u oblasti zaštite životne sredine, socijalnih pitanja i upravljanja (ESG).

BlackRock je takođe osnovao fondaciju za inkluzivniju i održivu ekonomiju.

Ananas: Miškovićev Amazon za Srbe od 100 miliona €

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

73 Shares
Share via
Copy link