Lifestyle

Evo zbog čega su radionice za odrasle sjajna ideja za tim bilding

Iako je termin “tim bilding” relativno skoro ušao u upotrebu na našim prostorima, danas predstavlja neizostavan deo strategije pospešivanja interne komunikacije u velikim kompanijama.

Praksa organizovanja tim bildinga u vidu radionica se pokazala kao veoma uspešna u povećanju produktivnosti i atmosfere na radnom mestu, pa je tako postala i jedna od omiljenih aktivnosti kako zaposlenih tako i poslodavaca. U nastavku teksta saznajte i zbog čega je tako.

Neformalna i kreativna atmosfera

Iako su prve asocijacije na tim bilding kvizovi, avanturističke igre i sportovi, sve popularniji vid ovakvih aktivnosti postaju radionice za odrasle. Velike kompanije su uvidele da je za pozitivne poslovne rezultate potrebno stvoriti i pozitivnu atmosferu među zaposlenima, što se postiže van radnog vremena, u neformalnoj i kreativnoj atmosferi.

To znači da vaše kolege sa posla mogu postati i ljudi sa kojima se zabavljate i družite, osim što delite kancelariju u poslovnoj atmosferi. Širom sveta se praktikuju različite forme ovakvih druženja, ali mogućnosti za tim bilding u Beogradu ni najmanje ne zaostaju za svetskim trendovima.

Fokus nije na poslu, već na vama

U vreme kada se živi “brz život” poslovne i porodične obaveze mogu da uskrate onih dragocenih pola sata ili sat vremena koji su rezervisani samo za vas. Tim bildinzi u formi radionica mogu da budu mesto gde ćete se posvetiti sebi, ispoljiti svoje veštine, naučiti nešto novo ali istovremeno i doprineti odnosu sa vašim kolegama.

Pozitivne efekte možete primetiti odmah sledećeg dana na poslu, kada na pauzi prepričavate doživljaje sa održane radionice umesto što se fokusirate na stresne poslovne situacije. A sve ovo zahvaljujući dvočasovnoj radionici gde ste pravili mozaik, slikali na platnu ili učili zanimljive fraze na stranim jezicima.

Učite, kreirate, prenosite znanje

Lepo je biti posvećen posvećen poslu i svakodnevno učiti nove stvari koje će vam omogućiti da napredujete u svojoj struci, ali to ne treba da vas spreči da napredujete i u drugim stvarima koje prijaju vašoj ličnosti, a ne samo pravniku, biznismenu ili ekonomisti u vama.

Zašto ne biste naučili barem nekoliko fraza iz prelepog francuskog jezika koji nikad niste upisali jer je za vaš posao važniji nemački? Zar ne bi bilo zanimljivo da ovladate i veštinama vajanja u glini? Vašoj deci bi se sigurno svidelo da im pokažete nekoliko trikova koje ste naučili. Osim toga, bilo bi lepo da prenesete i neku svoju veštinu vašim kolegama. Dakle, radionice mogu biti itekako korisne!

Radionica kao relaksacija, a ne kao obaveza

Učešće u tim bildinzima nije obavezno, ali je poželjno. Kada isprobate ovakav vid komunikacije sa kolegama, termin za radionicu više nećete upisivati u vaš planer u rubriku obaveze. To će postati vreme za odmor, opuštanje, smeh i razonodu. Vašem planeru je neophodna i ovakva stavka, barem jednom na mesečnom nivou!

Upoznajete ljude oko sebe

Tim bilding u vidu radionice je idealna prilika da upoznate ljude iz vašeg radnog okruženja u novom svetlu. Oni vam izgledaju prilično uniformisano, što je sasvim normalno jer ih na poslu viđate u sivim odelima ili odevnim kombinacijama koje uglavnom liče jedna na drugu. Osim toga, razgovarate svakodnevno o istim temama.

Upravo zbog ovog su lideri velikih kompanija osmislili vreme za opušteniju komunikaciju, gde svoje kolege možete videti u džinsu i patikama, razgovarati sa njima o rezultatima sinoćne utakmice i uveriti se da su i oni kompletna ljudska bića sa svojim interesovanjima, a ne roboti iz kancelarije, kako ste počeli da ih doživljavate u poslednje vreme.

Ovo su samo neki od razloga zašto je tim bilding u vidu radionice koristan i zanimljiv način da napredujete i na privatnom i na poslovnom planu.

Kao što sam naziv kaže, tim bilding izgrađuje i jača tim, a stabilan tim je preduslov za uspeh svakog poslovnog poduhvata. Zato ne oklevajte da se prijavite za sledeću radionicu koju vaša kompanija organizuje. Ne postoji zabavniji način da doprinesete svom poslu, okruženju ali i sebi samima.

Ovo su najbolji poslodavci u Srbiji

Mateja Panović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link