Lifestyle

Mlade sve manje zanima rokenrol

„Gibson“, jedna od najvećih kompanija koje prave gitare, pred bankrotom je.

Firma koja stoji iza brenda Les Paul, kog su svirali neki od najvećih muzičara u istoriji rokenrola poput Sleša, Boba Marlija, Karlosa Santane i Zeka Vajlda, osnovana je pre više od 100 godina u Mičigenu i sada, nakon duge istorije i ogromnog uticaja na rokenrol zvuk, preti joj nestanak.

Zbog velikog duga kompanija bi mogla do jula ove godine da bankrotira. Njen vlasnik Henri Juskievic pokušava da spasi kompaniju, ali dug je prevelik i male su šanse da će uspeti.

Prema nedavnom izveštaju objavljenom u „Nešvil Postu“, firma „Gibson Gitars“ se suočava sa dugom od 375 miliona dolara za manje od šest meseci. Takođe mogli bi da ih zadese i dodatni troškovi u iznosu od 145 miliona na ime bankarskih kredita iz 2013. koje moraju da refinansiraju ili da otplate do 23. jula.

Smanjena potražnja za instrumentima

Problem je utoliko veći što je finansijski direktor kompanije, Bil Lorens nedavno napustio firmu nakon samo šest meseci na ovoj poziciji, što otežava izglede za uredno refinansiranje, piše „Independent“.

Prošle nedelje, kompanija „Gibson“ je izdala saopštenje u kome se kaže da je ispunila sve „tekuće obaveze“ svojim vlasnicima obveznica i da je u procesu sređivanja novog kreditnog aranžmana za zamenu kredita koji treba da se otplati tokom leta. Kompanija je navela da radi sa investicionom bankom „Jefferies“ koja upravlja ovim procesom.

Predsednik i glavni izvršni direktor kompanije Henri Juskijevič izjavio je u saopštenju da će se „Gibson“ fokusirati samo na proizvode koji su profitabilni.

„Sa refinansiranjem i poboljšanjem operativnih performansi iz planova na kojima radimo, očekujemo da će kompanija zabeležiti uspeh i rast u narednim godinama“, rekao je on.

Proizvođači gitara, naročito električnih su izdržali nekoliko teških godina, pogođeni dramatičnim smanjenjem potražnje za instrumentima, što se odrazilo u vidu pada profita. „Gibsonov“ rival „Fender“ je navodno bio primoran da napusti planove za učestvovanje na berzi 2012. godine jer se prema mišljenju investitora, smatralo da je kompanija precenjena.

Nema novih heroja sa gitarom

Gibsonov godišnji prihod je nekoliko sve manji za šta su neki analitičari okrivili porast striming usluga i sve veću popularnost muzičkih žanrova poput hip-hopa i elektronske plesne muzike.

„Vašington Post“ je prošle godine ocenio da je do pada prodaje električnih gitara došlo jer je rok muzika jednostavno zastarela kao i da ima premalo novih lica na sceni.

„Ono što nam trebaju su heroji sa gitarom“, izjavio je Džordž Gron, distributer gitara iz Nešvila.

Podaci objavljeni prošle nedelje pokazuju da je rep prestigao rok muziku kao najpopularniji žanr u Americi prošle godine. Kompanija „Nilsen Mjuzik“ koja se bavi analizom tržišta otkrila je da su R&B i hip-hop predstavljali 24,5 odsto ukupne muzičke potrošnje u SAD, dok je rokenrol imao samo 20,8 odsto.

Na to utiče i podatak da je osam od 10 najzanimljivijih umetnika iz 2017. godine bilo u kategorijiji R&B/hip-hop, kao i sedam od 10 najboljih albuma.

„Gibson“ je osnovan 1894. godine u Kalamazu u Mičigenu, a ima sedište u Nešvilu od 1984. godine i najpoznatiji je po modelu „Les Pol“, koji za mnoge predstavlja ikonu za rok muziku.

Kompaniju je pokrenuo Orvil Gibson, službenik restorana i u početku se fokusirao na mandoline, ali je kasnije oko 1920. počeo da proizvodi bendžo, a zatim i gitare 1930, prateći kako su kako se razvijali muzički ukusi, navodi „Independent“.

„Nešvil post“ je objavio da je kompanija „Gibson“ nedavno na kratko finansijski odahnula prodajom bivšeg skladišta klavira za 6,4 miliona dolara, kao i da pokušava da proda još jednu nekretninu, ali čak i ako uspe u tome malo je verovatno da će ti prihodi rešiti probleme ogromnih dugovanja.

Pesme koje su doživele momentalu slavu i postale brend za sebe

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

302 Shares
302 Shares
Share via
Copy link