Magazin

Jelo koje često jedemo za doručak skraćuje život za 36 minuta

hrana

O tome da nisu najbolji izbor za doručak često se govori. Međutim, mnogi od nas nisu svesni da su toliko štetne.

I dok lekari neprestano naglašavaju važnost ishrane u prevenciji bolesti, a brojne studije jasno pokazuju da izbacivanje određene hrane iz jelovnika, kao i pojačan unos neke druge značajno utiču na poboljšanje zdravlja, ovog jela mnogi se ne odriču.

Veliko istraživanje o štetnosti namirnica otkrilo je da jedan proizvod koji spada u mesne prerađevine skraćuje život u značajnoj meri. Reč je o viršlama, koje vole i najmlađi.

virsla

Kako su naučnici otkrili, svaka pojedena viršla skraćuje život pojedincu za više od pola sata. Tačnije, novi indeks koji procenjuje nutritivni uticaj gotovo 6.000 namirnica otkrio je da svaka viršla koju osoba pojede može da prekrati životni vek za tačno 36 minuta.

Stručnjaci sa Univerziteta u Mičigenu objasnili su kako ovaj indeks funkcioniše: on uzima u obzir sve aspekte životnog ciklusa određene namirnice, uključujući način na koji je proizvedena, prerađena, konzumirana i čuvana, kao i koliko je proizvod hranljiv.

Posmatrajući faktore rizika kao što su natrijum i trans masne kiseline unutar viršle, i ravnajući ih sa ‘prednostima’ kao što su polinezasićene masti i vlakna, dolazimo do krajnje vrednosti od 36 minuta života koje svaka viršla oduzima pojedincu.

Nasuprot tome, istraživači su otkrili da puter od kikirikija može da produži životni vek za 33 minuta. Losos je takođe dobio zeleno svetlo zbog svoje hranljive vrednosti, pa je tako ocenjeno da produžava životni vek za 16 minuta.

Kao što je navedeno u brojnim studijama, prerađeno meso često se sastoji od “nepoznatih” i teško prepoznatljivih sastojaka, uključujući hemikalije, boje, zaslađivače i konzervanse.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), vodeći uzroci smrti na globalnom nivou su tri stanja koja se mogu sprečiti. To su bolesti srca, demencija i rak.

LCHF švedska dijeta novi je svetski trend: Topi kilograme bez gladovanja, ukida samo 4 namirnice

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link