Spremanje kolača nekada iziskuje puno vremena naročito kada je za njihovu pripremu neophodno nekoliko sati za pečenje. Pravi stručnjaci kulinarskih poslastica su stoga našli pravo rešenje i sada su tu savrseni sitni kolači koji se ne peku i koji se spremaju brzo, a nisu čupavci.
A ako vam treba dobar recept za popse, na Luftikinoj top-listi sigurno ćete pronaći savšren za vas!
Za vas smo izdvojili top 10 recepata za kolače bez pečenja. Sa lešnicima, bananama ili jagodama, sa čokoladom ili slezovim bombonama, bez obzira za koji ćete se opredeliti, uživaćete u njihovim fantastičnim ukusima u svakoj prilici.
Lešnik gnezda
Sastojci:
- 2 dl vode
- 200 g šećera
- 150 g margarina/maslaca
- 100 g crne čokolade za kuvanje
- 150 g mlevenih pečenih lešnika
- 250 g mlevenog keksa
- 150 g mlevenog pečenog lešnika
- 150 g linolade
Priprema:
- U šerpu staviti vodu, šećer, čokoladu i maslac (margarin), pa na laganu vatru da provri.
- Skloniti sa šporeta i odmah u vruće dodati keks i mlevene lešnike. Da biste ubrzali pripremu smesu za gnezda možete staviti u zamrzivač. Čim se dobro rashladi i počne da se steže izvadite je i kuglice će se lakše oblikovati.
- Kada se masa dobro ohladi, vlažnim rukama oblikovati kuglice svaku uvaljati u mleveni lešnik i ređati na poslužavnik obložen pek papirom.
- Zatim drškom varjače napraviti udubljenje na svakoj kuglici. Linoladu sipati u špric za ukrašavanje i istiskivati tj.puniti gnezda. Ostaviti na hladnom da se dobro rashlade.
Izvor: Coolinarika.com
Bajadera
Sastojci:
- ½ šolje mlevenog keksa sa filom ili bez
- 1 šolja šećera u prahu
- ½ šolje kikiriki putera
- 1 šolja istopljenog maslaca (oko 220 g)
- 100 ml mleka za kuvanje ili šlag
- 3 mlečne čokolade po 100 g
Priprema:
- U posudu staviti mleveni keks, šećer u prahu, kikiriki puter i otopljeni margarin pa dobro izmiksati.
- Manji četvrtasti pleh obložiti folijom pa istresti smesu i fino poravnati.
- Na peć stavite mleko za šlag i čokoladu. Zagrejte tek toliko da se čokolada može otopiti. Sklonite sa peći, izmešajte da se čokolada otopi pa prelijte preko smese u plehu. Ostaviti u frižideru da se kolač stegne.
- Izvaditi iz pleha, skloniti najlon i seći na željene komade. Bajadere čuvati u frižideru.
Izvor: Tortekolaci.com
Ledeni kolač bez pečenja
Sastojci:
- 250 g Oreo keksa
- 80 g maslaca
- 500 ml mleka
- 500 ml slatke pavlake
- 12 kašičica gustina
- 3 kašičice oštrog brašna
- 5 kašičica šećera
- 500 g maskarponea
- 150 g čokolade za kuvanje
- Šlag
Priprema:
- Za podlogu samleti keks u blenderu dodati istopljeni maslac i dobro promešati.
- U pleh srednje veličine staviti podloge od keksa. Ostaviti u frižideru dok se priprema fil.
- Za fil pomešati mleko i slatku pavlaku. Oduzeti cca 200 ml pa razmutiti sa brašnom, šećerom i gustinom. Kuvati uz mešanje par minuta dok se ne zgusne. Kuvani fil uz mešanje ohladiti. U ohlađeni fil dodati mascarpone i sjediniti mešanjem.
- Podeliti fil na dva dela, u jedan dodati otopljenu čokoladu i dobro izmešati. Na podlogu od keksa dodati najpre beli deo pa preko njega čokoladni deo fila. Staviti u frižider na par sati da se dobro ohladi. Potom sve zajedno premazati šlagom.
- Kolač ostaviti pola sata u zamrzivač da se ohladi. Iseći na kocke i poslužiti.
Izvor: Recipeci.com
Deteline
Sastojci:
- 300 g šećera
- 150 ml vode
- 300 g mlevenih oraha
- 60 g čokolade za kuvanje
- Ekstrakt jagode
Priprema:
- Ukuvati šećer sa vodom i napraviti sirup. U vruć sirup staviti mlevene orahe, promešati i napraviti kompaktnu masu. Smesu podeliti na tri dela.
- Prvu smesu ostaviti da ostane smeđe boje, u drugu smesu dodati ekstrakt, a u treću rastopljenu čokoladu. Od svake smese dok je još topla valjanjem formirati dugačke valjke debljine prsta. Valjke blago pritisnuti i spojiti jedan uz drugi pazeći da ne izgube oblik.
- Ostaviti da se masa stegne minimum jedan dan. Seći tanke šnite koje bi trebalo da imaju oblik deteline sa tri lista.
Izvor: Kuhinjica.rs
Jednostavni čokoladni kolač koji se ne peče
Sastojci:
- 4 keks pakovanja sa kakaom
- 200 g žitarice čokoladne loptice
- 300 g ceđeno kiselo mleko
- 100 g čokolade
- 4 kašike maslaca
- 3 kašike suvog grožđa
- 2 kašike tečne čokolade
Priprema:
- Sameljemo dva pakovanja keksa u blenderu zajedno sa maslacem. Mali pravougaoni pleh ili kutiju prekrijemo providnom folijom. Sipamo smesu, pritiskamo i poravnamo kašikom.
- Druga dva pakovanja keksa sameljemo sa čokoladom. Dodajemo ceđeno kiselo mleko, čokoladne kuglice i suvo grožđe i mešamo kašikom. Sipamo na podlogu od keksa.
- Odozgo namažemo tečnom čokoladom i stavljamo u frižider na 4-5 sati.
Izvor: Bonapeti.rs
Čokoladne kocke sa slezovim bombonama
Sastojci:
- 400 m zaslađenog kondenzovanog mleka
- 400 g bele čokolade
- 100 g crne čokolade
- 50 g slezovih, penastih bombona
Priprema:
- U manji kalup 20×20 stavite papir za pečenje. U sud izlomite čokoladu i na pari je otopite.
- Kada se čokolada otopila dodajte kondenzovano mleko a zatim iseckane slezove bombone.
- Izručite u kalup a zatim kalup ostavite u frižider na 3-4 sata da se kolač stegne.
Energetske kuglice – kolači koji se ne peku
Sastojci:
- ½ šolje kremastog kikiriki putera
- 1/3 šoljice meda
- 1 kašičica ekstrakta od vanile
- 1 šolja ovsa
- 2/3 šolje iseckanog, zaslađenog, prepečenog i prohlađenog kokosa
- ½ šolje mlevenog lanenog semena
- 6 kašika čokolade (seckane)
Priprema:
- U jednu posudu prvo izmešajte puter od kikirikija, med i vanila ekstrakt. Zatim dodajte ostale sastojke i sve zajedno sjedinite rukama. Ostavite masu u frižider na sat vremena jer ćete lakše oblikovati kuglice.
- Rukama oblikujte male energetske kuglice.
Ovaj recept je po izboru redakcije Luftika.
Izvor: Kreativnirecepti.com
Kolač sa bananama
Sastojci:
- 120 g pudinga od vanile
- 200 g šećera
- 1 l mleka
- 250 g margarina
- 180 ml kisele pavlake
- 300 g keksa
- 5-6 banana
Dekoracija:
- 200 ml slatke pavlake
Priprema:
- U činiju stavimo puding od vanile i dodamo šećer. Zatim sipamo 200 ml mleka i smesu dobro sjedinimo.
- Na šporet stavimo 800 ml mleka da prokuva. Kada mleko prokuva, smanjimo temperaturu i postepeno sipamo smesu sa pudingom uz stalno mešanje.
- Kuvati dok ne dobije potrebnu gustinu, a zatim ga ostaviti da se ohladi. Sipamo smesu sa pudingom u činiju za mućenje. Dodamo margarin i mutimo dok se ne otopi i sve lepo ne sjedini. Zatim dodajemo kiselu pavlaku i mutimo sve dok fil ne bude kompaktan. U fil dodamo izlomljen keks.
- Fil podelimo na dva dela. Jedan deo se stavlja u pleh i poravna. Preko fila se redaju banane isečene po dužini. Preko banana ide druga polovina fila. Ostavimo da se smesa skroz ohladi.
- Umutimo slatku pavlaku u šlag i ravnomerno nanesemo preko kolača. Dekorišemo mlevenim keksom.
Izvor: Recepti.com
Griz kocke sa jagodama
Sastojci:
Za griz:
- 1 l mleka
- 200 g griza
- 140 g šećera
- 3 kašike kakaa
- 140 g čokolade
Za fil:
- 2 pudinga od vanile
- 2 vanilin šećera
- 500 ml mleka
- 110 g šećera
- 400 ml pavlake za šlag
- 500 g svežih jagoda
Priprema:
- Mleko staviti i kuvati, pomešati griz, šećer i kakao. Kada mleko provri ubaciti pripremljen griz i ostaviti na srednjoj vatri.
- Skloniti sa peći, dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne istopi. Tepsiju pokvasite sa vodom i nemojte brisati.
- Odmah dodajte vruć griz i rasporedite ga po celoj tepsiji tako neka se ohladi. Deo mleka za fil stavite kuvati.
- Ostatak mleka pomešajte sa pudingom, vanilin šećerom i šećerom. Kada se mleko skuva dodajte pripremljeni puding i nastavite kuvati.
- Skloniti sa vatre, prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se hladi. Oprane i isečene jagode lagano dodajte u fil. Sve zajedno rasporedite preko griza. Gore možete dodati šlag po želji.
Izvor: Kolaci.biz
Kolač sa jagodama i bananama
Sastojci:
- 800 g petit keksa
- 4 kisele pavlake
- 320 g šećera u prahu
- 4 banane
- ½ kg jagoda
- 2-3 šlaga
Priprema:
- Kisele pavlake i šećer u prahu izmešati kašikom, pažljivo kako bi pavlaka ostala čvrsta. U to dodati iseckane banane i jagode i sve zajedno sjediniti, blago mešajući.
- Keks podeliti na 4 dela tako da na tacni bude četiri reda keksa. Fil se isto deli na četiri dela.
- Tri puta filovati između redova i još jednom gornji deo keksa.
- Kada se keks ređa preko fila, dobro ga utisnuti da se sjedini sa filom. Gore ukrasiti šlagom.
Izvor: Kuvanjeodsrca.rs
Ukusni kolači koji se ne peku su idealni za spremanje kada vam dolaze gosti ili kada samo želite da iznenadite svoje ukućane omiljenim slatkišem. Uz ove recepte možete na brz i jednostavan način spremiti omiljenu poslasticu, jer ovo je lista top 10 recepata kolača bez pečenja. Uživajte.
Ovo je definitivno najlepsi sajt, jedino me ovo oraspolozi i uvek nadje novi recept i naravno isprobam, uzivam u tome ,samo bih napomenula da ja za ove stvari koristim nobel preciscenu vodu kao i za pice i za druga jela jer mi je mnogo sigurnija….