Magazin

Novi vlasnik Megatrenda: Profesori će raditi bez novca, država je stala iza mene

dejan-djordjevic-megatrend-1

Biznismen Dejan Đorđević, koga je dojučerašnji vlasnik Megatrenda Mića Jovanović predstavio kao zastupnika nemačkog konzorcijuma fondova koji je kupio taj univerzitet za 56,1‚milion evra, rekao je da konzorcijum postoji, da će profesori na Megatrendu ubuduće “raditi bez novca”, a da iza njega lično “stoji država”.

“Konzorcijum fondova postoji. Ja sam zatvorio finansijsku konstrukciju tako što će profesori kod mene raditi bez novca jer će im glavni motiv biti da uče studente, a ne da primaju platu”, naveo je on za list “Danas”, odgovarajući na pitanje ovog lista da li taj konzorcijum uopšte postoji i ima li prihode, te kako će konzorcijum ili on lično obezbediti sredstva za kupovinu Megatrenda i dodatne investicije.

Megatrend „kupili“ izmišljeni likovi – internet stok modeli

Đorđević je dodao da je “ozbiljan poslovni čovek” koji “uvek govori istinu i samo istinu”.

Đorđević je za Danas negirao tvrdnje članova Konzervativne reformističke stranke (KRST) da je u junu ove godine smenjen sa funkcije predsednika jer nije ulagao u stranku, kako je obećao prilikom ulaska.

Demantovao je i da su dugovi stranke, zbog kojih joj je već duže vreme blokiran račun, u njegovom mandatu uvećani.

“Ja sam razrešen funkcije predsednika stranke na Skupštini, ali ja sam posle sve članove skupštine koji su glasali za moju smenu isključio iz stranke dekretom, tako da sam i dalje predsednik, jer država stoji iza mene. Dugove u stranci nisam pravio, a sekretarice nisam plaćao jer je trebalo da rade za ideale, a ne za pare”, naveo je Đorđević.

Podsetimo, kako je Danas ranije pisao, u Konzervativnoj reformističkoj stranci kažu da je Dejan Đorđević smenjen pre skoro šest meseci, pre svega zato što nije ispunio obećanje da će ulagati u stranku, koju je “ostavio” sa blokiranim računom zbog duga od 300.000 dinara.

Ko je Dejan Đorđević?

Rođen je 1971. godine u Leskovcu.

Kako je naveo u zvaničnoj biografiji (koja je u međuvremenu uklonjena), na sajtu Konzervativno reformističke stranke, u rodnom gradu završio je osnovnu školu i gimnaziju.

„Školu rezervnih oficira završio je u Zadru. Diplomirao je na Pravnom i Medicinskom fakultetu. Nezadovoljan razvojem političke i ekonomske situacije u zemlji odlazi u Nemačku gde započinje svoju karijeru na klinici u Kaselu“, ističe u biografiji.

Sajt „Mondo“ naveo je da je Pravni fakultet završio u Beogradu, a Medicinski fakultet u Prištini.

Ističe da je po završetku školovanja ubrzo dobio ponudu da rukovodi radom fonda zdravstvenog osiguranja u osiguravajućem zavodu IVG Deutsche Ring u Hamburgu.

„Od 2008. postaje potpredsednik korporacije Antonel Second Corporation, koja se bavi konsaltingom u medicini i investicionim fondovima u oblasti osiguranja posebno u oblasti penzijskog, zdravstvenog osiguranja i akcijskim fondovima. Bio je član više upravnih odbora u multinacionalnim kompanijama u SR Nemačkoj. Aktivno se bavi konsultantskim aktivnostima u vezi sa poslovanjem, posebno u oblasti zdravstvenih i investicionih fondova. On je konsultant i predavač pristupnih evropskih fondova za akviziciju usluga (European Funds Acquisition Services)“, tvrdi u biografiji.

Dodaje da je glavni izvršni direktor (CEO) u nemačkoj kompaniji Efas Europe iz Berlina.

„Vlasnik je brendova Efas Paper TM, Alpe Water TM i suinvestitor (suvlasnik) u više multinacionalnih kompanija. U novembru 2014. god. u Cirihu dobija nagradu za najboljeg menadžera u oblasti poslovnog konsaltinga“, pisalo je u biografiji.

Istaknuti menadžer

Napominje da je u u septembru 2017. dobio poziv od vlade Austrije „preko Austrian Business Agency i gospodina Bernharda Bahlajtnera“ da „kao istaknuti menadžer uspešne kompanije, učestvuje u privrednom rastu Austrije u skladu sa pozitivnim reformama i individualnim prednostima pozicionirajući svoju kompaniju u Beču“.

Više puta je, naglašava, nagrađivan za doprinos u oblasti poslovnog konsaltinga.

„U januaru 2018. dobija poziv da učestvuje za nagradu najboljeg konsultanta koju dodeljuje bivši predsednik Savezne Republike Nemačke Kristijan Vulf (Christian Wulff) u saradnji sa publikacijom Top Consult“, piše u biografiji.

Opstrukcije vlasti

U periodu 2003. do 2014. godine u više navrata, kako ističe, dolazi u Srbiju „gde osniva firme, investira značajna sredstva i upošljava radnike“.

„Svakog puta nailazi na opstrukcije od strane vladajućih struktura i njihovih sledbenika iz krimogenih struktura, koji koruptivno-ucenjivačkim metodama žele doći do ličnog profita ne obazirući se pritom na interes naroda i države. Kao aktivni sportista u mladosti, a u želji da potpomogne srpski sport, 2004. godine postaje potpredsednik, generalni menadžer i sufinansijer Fudbalskog kluba. O njegovom uspehu i angažovanju govori mnoštvo članaka u najuglednijim sportskim novinama. Nakon jačanja pozicije kluba i organizacije u klubu po sistemu ‘uspeh se ne prašta’, opet nailazi na neslaganje sa tadašnjim lokalnim rukovodstvom koje se iz ličnih interesa direktno meša u rad trenera i rukovodstva fudbalskog kluba. Iz navedenih razloga napušta klub u koji je investirao značajna sredstva“, navedeno je u biografiji.

Ušao u politiku „uprkos rizicima“

Naglasio je da je član Pravoslavne akademije nauka i prvi predsednik Konzervativne reformističke stranke (KRST).

„Dobija više ponuda da se uključi u aktivni politički život Srbije koje svaki put odbija. Nije bio član nijedne političke partije.

Shvatajući ozbiljnost situacije u kojoj se Srbija nalazi, odlučuje da se bez obzira na odličan materijalni, karijerni i porodični status aktivno uključi u politiku svestan svih rizika za njega i njegovu porodicu“, napomenuto je u biografiji.

Na sajtu partije KRST objavljen je i program, a kao prioriteti, između ostalog, navedeni su: „prosečna plata 844 evra u prvih 12 meseci, reforma zdravstva u prvih 14 meseci (zdravstvena zaštita za sve), reforma sudstva u prvih 16 meseci (iskorenjavanje korupcije u sudstvu), ekonomski revolucionarni progres u prva 22 meseca (BIO pro+ 122.000 familijarnih firmi), ali i prosečna plata 1.035 evra u prva 24 meseca vlasti…“ (Mondo, 29. 11. 2019. godine)

„Preživeo atentat“

U januaru 2019. potpredsednik Konzervativno reformističke stranke Nenad Janković tvrdio je da su nepoznate osobe ispalile više hitaca u njegov automobil. MUP je saopštilo da su to „apsolutno netačni navodi“.

Janković je kazao da je to već drugi napad na funkcionere te partije u poslednjih 30 dana, zbog čega smatra da je povod isključivo politički.

„Pre manje od mesec dana je pokušan atentat na predsednika stranke doktora Dejana Đorđevića, u blizini Dedinja, napadnut je njegov džip, koji je bukvalno uništen, tako da nekako slučajnosti za manje od mesec dana, znači napad na predsednika stranke i potpredsednika, znači nisu to ipak slučajne stvari. Neko stoji iza toga, nadam se da će MUP da otkrije ko stoji iza toga i kome mi zapravo smetamo“, ispričao je potpredsednik KRST-a Nenad Janković. (N1, 19. 1. 2019. godine)

U novembru 2019. u sekciji „potpredsednik“ na sajtu KRST-a ne navodi se ime Nenada Jankovića, ali ni jedno drugo ime.

Krajem novembra 2019. saopšteno je da je privatni univerzitet „Megatrend“ prodat za 56,1 milion evra nemačkom konzorcijumu fondova, na čijem čelu je Đorđević.

Akademici, predsednici, znalci i laici raspravljaju o diplomi ministra policije, a Srbija živi megatrendizaciju smisla

317 Shares
317 Shares
Share via
Copy link