Beograd Magazin

Godinama ih bukvalno terali u Nemačku, a sada hitno traže 1277 medicinara samo u Kliničkom centru Srbije

Klinicki-centar-Foto-Beta-Miloš-Miškov
Foto: Beta Miloš Miškov

Klinički centar Srbije raspisao je konkurs za prijem zdravstvenih radnika u radni odnos na određeno vreme u kom traži 252 doktora, 15 farmaceuta i čak 1.010 zdravstvenih radnika sa višom i srednjom stručnom spremom, od čega 878 medicinskih sestara.

Na sajtu Kliničkog centra Srbije objavljen je konkurs u kom se, zbog privremeno povećanog obima posla, zdravstvenim radnicima nudi posao na određeno radno vreme od tri meseca.

Za potrebe Kliničkog centra Srbije/Kovid bolnice traži se čak 252 doktora medicine, od čega najviše nedostaju anesteziolozi, za koje je otvoreno čak 80 radnih mesta.

Nakon anesteziologa, najviše je potrebno specijalista pulmologije – 45, zatim za kardiologa 15, radiolga 14,  infektologa 12 i endokrinologa 10.

Neverovatno je da Klinički centar trenutno ima potrebe za čak 1.010 dodatnih zdravstvenih radnika sa višom i srednjom stručnom spremom, od čega čak 878 medicinskih sestara/ tehničara.

Neophodan je i veliki borj laboratorijskih tehničara, čak 60, zatim 33 fizioterapeutska tehničara i 31 radiološki tehničar.

S obizirom da samo Kliničkom centru Srbije nedostaje čak 1.277 zdravstvenih radnika, postavlja se pitanje koliki je trenutno deficit na nivou cele Srbjie, piše Nova.

U toku današnjeg dana u Srbiji registrovano je rekordnih 5.613 novoobolelih od koronavirusa, dok se na bolničkom lečenju nalazi 5.317 kovid pozitivnih pacijenata, od čega 182 na respiratorima.

Direktor Kliničkog centra Srbije (KCS) Milika Ašanin izjavio je danas da svaka treća osoba u Srbiji koja je inficirana koronavirusom zahteva hospitalizaciju, a da oko 20 odsto zaraženih ima težu kliničku sliku.

Ocenio je da je epidemiološka situacija u Srbiji kritična i da preti da izmakne kontroli, kao i da su kapaciteti Infektivne klinike popunjeni, gde je hospitalizovano više od 90 pacijenata.

Direktor KBC “Zemun” Dragoš Stojanović izjavio je danas da se u toj ustanovi leči veliki broj teških kovid pacijenata i da su odeljenja intenzivne nege skoro puna sa 60 obolelih, kao i da je u tom trenutnku bilo samo 10 slobodnih mesta.

Situacija je kritična i u Domovima zdravlja, a pacijenti satima čekaju ispred kovid ambulanti.

Korona virus: Pozivi na pooštravanje mera u Srbiji, u SAD preminulo četvrt miliona ljudi

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


147 Shares
147 Shares
Share via
Copy link