Magazin Svet

Australijski teniser Kirjos traži da se Novaku omogući nastup na Openu

kirjos i novak
Printscreen

Australijski teniser Nik Kirjos godinama više pažnje posvećuje kritikama Novaka Đokovića umesto svojoj profesionalnoj teniskoj karijeri. Iako je važio za jednog od najvećih svetskih talenata, pristup radu i želja za uspehom koštali su ga većih sportskih podviga.

Godinama je svašta govorio o Đokoviću i provocirao svetskog broja jedan podrškom Federeru, ali je sada ipak pokazao da ume da stane na loptu, razmisli i reaguje ljudski i zrelije.

Australijanac je sada, uz sunarodnika Bernarda Tomića, jedan od retkih Đokovićevih kolega koji su nedvosmisleno iskazali protest zbog tretmana prema našem teniseru. On zahteva od vlasti hitno puštanje Đokovića iz pritvora kako bi mogao da učestvuje na prvom Grend slemu u sezoni.

Takođe, veoma je svestan kako će na motivacionom planu čitava ova situacija uticati na Novaka ukoliko mu dozvole da igra igru u kojoj je najbolji.

– Sve što hoću da kažem je da, ako mu već dozvole da igra na Australijan openu, ne želim da se sastanem sa njim. Mislim da će biti iznerviran i veoma fokusiran da igra dobro i da pokaže to svima. Ne želim da naletim na takvog Novaka. Ovo je samo dodatno gorivo za njega. Po mom mišljenju, znam kakav je dobar takmičar. Ne postajete veliki šampion ukoliko ne preskočite prepreke kakva je ova. Mislim da je proveo izazovnih nekoliko dan a u sobi. Sve što kažem je da će biti opasno ako bude na terenu preko puta vas na Australijan openu – rekao je Kirjos.

Ponovio je Australijanac da je organizator uradio jako loš posao u saradnji sa lokalnim i federalnim vlastima, te da ne želi da bude preko mreže na terenu sa Đokovićem.

– Ne želim da igram sa njim sada, to je sigurno. Neka neko drugi bude spojen na žrebu. Ja sam Nik Kirjos, brate, samo sam teniser. Nije moje da komentarišem toliko ovo. Ako stavite to na ovaj način, mislim da su mediji odradili loš posao. Ako neko ima mišljenje, vi ste ili za ili ste protiv. Očigledno je sve ovo jedna velika zbrka i mislim da nismo otišli na pravi put. Sve je ovo previše, nadam se da će se rešiti što je pre moguće – podvukao je australijski teniser, ali je ipak potom nastavio da komentariše Novakovu situaciju.

kirjos slika
Printscreen

I pored višegodišnjih kritika i provokacija na račun Đokovića, pokazao je Kirjos da ceni sportska dostignuća i uticaj koji na ovu igru ima srpski teniser.

– Zbog tenisa i sporta, potreban nam je ovde. To je prosto. On je jedan od najuticajnijih u našem sportu ikada. Ako mu bude dozvoljeno da igra, mislim da će to biti dobro za tenis sa svom ovom pažnjom. Samo želim da se završi, saosećam se sa njim trenutno. Nije humano, zar ne? Šta se ovo dešava? – upitao je Kirjos.

Smatra da bi situacija bila drugačija da se radi o „običnoj“ osobi.

– Da je tu neki običan čovek, ne bi morali da se bavimo toliko time u medijima. Njegov život je težak i bez svega ovoga, znam kako je to. Nadam se da će sve uspeti da se razreši uskoro – nada se Kirjos.

On je osmehom odreagovao na novinarsko pitanje i konstataciju da sa Đokovićem „ne progovara“ već neko vreme. Nije zaboravio Novakovu humanost i donaciju Australiji kada su ovom zemljom divljali požari.

– Ne znam da li govorimo ili ne. Ali to je smešna stvar vezana za nas dvojicu. Mi smo bili prijatelji, vežbali smo na turnirima zajedno, a onda su nas mediji „zavadili“. Sve su to preuveličali i napravili stvar 30 puta gorom. Znam da je on bio jedan od retkih koji mi je prišao kada sam bio mlađi i rekao mi da je uvek tu da mi pomogne. Vežbali smo zajedno u Rimu, zaboravio sam patike tada i igrao sam u ‘Er Forsu’ i dobio sam set. Tokom požara prošle godine bio je tu da pomogne zemlji, brzo to zaboravljamo. Nije morao da uradi to, mnogi i ne bi, jer su sebični, kao što je većina sportista. Ne zaboravite ovo – rekao je Kirjos.

Kaže da ne želi da se složi sa većinom, da ima svoje mišljenje i viđenje, te da jednostavno oseća da sve što se dešava nije normalno.

– Mogu da koristim ovo za svoj publicitet i da se složim sa većinom da Novak nije dobar lik. Ali mislim da to nije pravi način. Koristim ovu priliku da kažem da moramo da se ophodimo bolje – poručio je Nik Kirjos.

Bernard Tomić, još jedan Australijanac i teniski kolega, takođe je stao u odbranu Novaka Đokovića ocenivši da je ovakvo ponašanje vlasti njegove države sramotno.

– On je moj prijatelj, koji me je podržavao toliko godina. Želim da se situacija drugačije razreši. Razumem da su pravila takva i da niko nije iznad njih, shvatam i vladu. Ali nadam se da će sve ovo da se završi brzo. On je prvi. Sramota je da prvi teniser sveta ne zaigra na Australijan openu – dodao je Tomić.

Novak Đoković, Australijan open i korona virus: Kirjos kritikovao srpskog tenisera zbog žalbi na karantin

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

369 Shares
369 Shares
Share via
Copy link