Film Magazin

U Katinkinoj vili nastali su klasici domaćeg filma, a ona krije zanimljivu istoriju (FOTO, VIDEO)

Kuca na Dedinju
Foto:Dragan Mujan / Nova.rs

Dedinje je oduvek nosilo epitet najprestižnijeg kvarta u Beogradu, koji krase velelepne vile sa prelepo uređenim dvorištima, a od pogleda na tu raskoš vam može zastati dah.

Nije slučajnost da je upravo ovaj kraj poslužio kao scenografija za brojne serije i filmove, a jedna vila se posebno ističe, pošto su u njoj snimani neki klasici domaće kinematografije, poput Davitelja protiv davitelja, Bala na vodi, Žikine dinastije, Srećnih Ljudi, Senki nad Balkanom i mnogih drugih.

Reč je o raskošnoj kući u ulici Mihaila Avramovića 24, koja je poznata kao Katinkina kuća, baš po vlasnici Katinki Milošević.

Poslužila za smeštaj nemačkih oficira, a potom su ih zamenili Sovjeti i partizanska četa

Izgrađena je daleke 1939. godine, neposredno pred početak Drugog svetskog rata, a podigao ju je šumarski inženjer Jovan Kraljević, Katinkin otac.

Za vreme okupacije, u kući su, pored članova porodice Kraljević, stanovala petorica nemačkih oficira, a u toku borbi za oslobođenje Beograda iz dvorišta kuće sovjetska artiljerija je kaćušama gađala Nemce. Potom je u kući boravila partizanska radio četa, piše Zadovoljna.rs.

Nakon oslobođenja, u kući je pored porodice Kraljević stanovalo još devet porodica, koje su useljene usled „viška stambenog prostora”. To je tada bila uobičajena praksa rešavanja manjka stambenog prostora u porušenom Beogradu.

Većina novih stanara vremenom se odselila, a poslednji su kuću napustili 2009. godine. U vili je nakon toga ostala da živi vlasnica Katinka Milošević sa sinom Jovanom i njegovom porodicom.

“Govorili su mi da sam član njihove ekipe”

Ona je pre par godina govorila zašto su filmadžije birale baš njen dom za snimanja.

– Kuća im je odgovarala zbog velikog dvorišta za smeštaj ekipe i izdvojenosti od ostalih komšija kao i činjenice da se nalazi relativno blizu centra grada jer je na Dedinju – kaže Katinka.

Kako kaže, nijedna ekipa nije bila zahtevna za snimanje, svih se rado seća.

– Bilo je gostiju i noću i danju i po 20 dana. Dozvoljavam ja njima i da dođu u kujnu da kuvaju kafu… A oni su meni donosili ručak na poslužavniku i govorili da sam član njihove ekipe – priseća se ona.

Čuvena kuća “prijatelja Milana”

Sve je počelo kada je ranih osamdesetih ova kuća, izdvojena od drugih objekata u mirnom delu grada, sa velikim dvorištem, zapala za oko reditelju Goranu Paskaljeviću koji je tu snimio film Poseban tretman.

Potom su u kući snimane scene za seriju Banjica i film Davitelj protiv davitelja. Godine 1985. u dvorištu kuće sniman je film Žikina dinastija — kultna scena sa Dragomirom Bojanićem Gidrom, Markom Todorovićem i Jelenom Žigon i kosačicom za travu.

Iste godine u kući i dvorištu sniman je film Bal na vodi.

Ipak, prva asocijacija na ovu kuću kod većine je serija Srećni ljudi, gde je korišćena kao enterijer kuće Ozrena Soldatovića, kao i serija Gore-dole, gde je predstavljena kao dom porodice Jakšić.

Danas je svojevrsni muzej sa očuvanim stilskim nameštajem

U međuvremenu je tu Svetlana Ražnatović snimila spot za čuvenu Kukavicu, a kasnije su tu snimane scene za serije Miris kiše na Balkanu i Senke nad Balkanom.

Kuća ima 500 kvadrata i više od 20 soba, veliki salon za goste, trpezariju i pet kupatila. U jednom delu vile nalazi se soba opremljena u takozvanom bosanskom stilu.

Danas je svojevrsni muzej sa očuvanim stilskim nameštajem i raritetima, kao što su zidani šporet na drva, italijanski frižider iz 1953. i klavir star 130 godina.

U dvorištu iza kuće nalazi se prostrani vrt, na koji se naslanja dvorište Instituta za ortopediju Banjica, a nedaleko odatle je i Vojnomedicinska akademija.

Izvor: Zadovoljna.rs

Kako danas izgledaju kuće u kojima su snimani kultni domaći filmovi i serije (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
111 Shares
111 Shares
Share via
Copy link