Film Magazin

Kako danas izgledaju kuće u kojima su snimani kultni domaći filmovi i serije (FOTO)

kultni filmovi
Printscreen

Lokacije na kojima su snimani domaći filmovi i serije često ne prepoznajemo u realnom životu. Neke i dalje čuvaju stari sjaj, neke kuće su ruinirane ili više ne postoje, a najpoznatija adresa još uvek glasi Topolska 18.

Domaća kinematografija je u proteklih pola veka napravila veliki broj filmova i serija, ali je samo deo njih ostao kultni i doveo do toga da sve replike gotovo znamo napamet.

Mnogim građanima se moglo desiti da prođu pored kuća i stanova, ni ne sluteći da su se upravo tu odigrale scene koje obožavaju.

I dalje rado gledamo Maratonce, Popadiće iz serije “Bolji život”, Šurdu i Her Žiku zajedno sa njegovom dinastijom. Sva ova ostvarenja su zbog malih budžeta snimana u Beogradu, a novinari Blica napravili su priču koja otkriva u kakvom su danas stanju ti stanovi i te legendarne kuće koje smo zavoleli uz naše omiljene glumce.

Bolji život: Enterijer u studiju, eksterijer Dorćol

Serija „Bolji život“, koja je zabeležila rekordnu gledanost koju godinama kasnije nijedna serija nije mogla da promeni.

Kao što je svima poznato, porodica Popadić živela je u jednom prostranom stanu, ali gotovo da niko ne zna da taj stan ne postoji, već da je sve snimano na Košutnjaku u studiju.

Više od četiri godine bio je u potpunosti namešten i ništa nije menjano, a eksterijer se nalazio u Ulici Kopitareva gradina koja se nalazi nedaleko od ugla Džordža Vašingtona i 29. novembra.

Identičan plato iz pomenute ulice, pojavljuje se u još nekoliko serija kao što su „Ulica lipa“, „Lisice“, „Porodično blago“ i mnoge druge.

Žikina dinastija i Cecina “Kukavica”: Kuća kao pozornica

Jelena i Milan Todorović su u prvom delu serijala „Žikine dinastije“ živeli u saloncu kod Saborne crkve, prekoputa Konaka kneginje Ljubice.

Od momenta kada počinje da se prikazuje film „Kakav deda, takav unuk“ oni se sele na Dedinje, u Katinkinoj kući gde je snimljeno najveći broj filmova i serija.

Nakon što je jedna filmska ekipa primetila vilu i od vlasnice Katinke Milošević dobila odobrenje za snimanje filma, ona započinje svoju kinematografsku karijeru. Zanimljivo je da je kuća stara više od osamdeset godina, a da godinama nije promenila izgled.

– Kuća im je odgovarala zbog velikog dvorišta za smeštaj ekipe i izdvojenosti od ostalih komšija, kao i činjenice da se nalazi relativno blizu centra grada jer se nalazi na Dedinju – rekla je ponosna vlasnica.

U najpoznatijoj kući u gradu snimali su najveći reditelji poput Gorana Paskaljevića, film “Poseban tretman”, ali su nastala i antologijska ostvarenja poput ”Žikine dinastije”, “ Bala na vodi”, „Banjica“, “Poslednji krug u Monci”, “Dezerter” i serija “ Gore dole”, “ Jelena” i mnoge druge. Kuću je baka Katinka ustupila i za raznorazne reklame, ali je ipak najpoznatija po spotu Cecine pesme “Kukavica”.

Vruć vetar: Šurdina kuća sada parking

Serija “Vruć vetar” ušla je u istoriju jugoslovenske kinematografije, a većina kadrova ovog kultnog ostvarenja snimljena je u jednoj kući na Vračaru.

U njoj su se Miodrag Petrović Čkalja i Ljubiša Samaradžić često raspravljali, a danas od tog objekata nije ostalo ništa.

Serija je snimljena 1979. godine, a nakon toga na tom istom mestu stajala je mala kućića, vreme je učinilo svoje, te kako niko nije održavao, veoma brzo je propala, a danas se na ovom placu nalazi privatni parking.

Nacionalna klasa: Flojdova kuća netaknuta

Čuveni Branimir Mitrović poznatiji kao Flojd, odnosno Dragan Nikolić koji je filmom „Nacionalna klasa“ doživeo ogromnu popularnost, stanovao je u Dositejevoj ulici broj 36.

Na tom mestu se i dan-danas nalazi kuća, koja gotovo da se ništa nije promenila od kada je film snimljen pre četrdeset dve godine.

Maratonci trče počasni krug: Kuća Topalovića sada ruina

Kao što je gotovo svima poznato, familiju Topalović činile su šest generacija muškaraca od kojih najmlađi ima 25 godina, a najstariji 120.

Najveći problemi događali su se u malenoj kući koja se nalazi na uglu Zadarske i Srebreničke ulice na Kosančićevom vencu u centru Beograda.

Danas od tog objekta ostala samo ruina koja čeka bolje dane.

Ono što se može primetiti jeste da su na gornjem spratu kuće pojedini prozori su razbijeni, a unutra se vidi da se zidovi ljušte, malter otpada, a u samom dvorištu poređano je mnoštvo umetničkih slika.

Tesna koža: Lav još stoji na stepeništu

Glumac Nikola Simić mnogima će ostati u sećanju kao Dimitrije Mita Pantić, večiti mlađi referent.

Kuća s kamenim lavićem na stepeništu nalazi se u beogradskoj ulici Vojvode Dobrnjca, tačnije tamo gde se ona seče s Vatroslava Lisinskog.

tesna koža lav
Printscreen

Upravo na terasi ovog objekta Rahela Ferari je imala čuvenu scenu sa poštarom.

Vreme je učinilo svoje, te je fasada na nekoliko mesta ozbiljno oštećena.

Deluje, zapravo, kao da su je poslednji put sređivali Pantići 1982. kad je čuveni film sniman.

Greške u legendarnim srpskim filmovima koje niste primetili (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
17 Shares
Share via
Copy link