Magazin Putovanja Vojvodina

Kaštel Ečka – ponos Banata i Vojvodine

Gotovo dva veka prošla su od postavljanja kamena temeljca jednom od najlepših i najstarijih dvoraca u ovom delu Evrope. Lovački dvorac Kaštel Ečka ponosno stoji već 200 godina, svedočeći o lepim i manje lepim zbivanjima na teritoriji Banata s kraja 19. veka do danas. Od Beograda i Novog Sada udaljen je podjednako, 60 kilometara, a od Zrenjanina svega 7.

kastel-ecka-izgled

Nekada dvorac, danas hotel koji zadovoljava hirove i najprobirljivijeg gosta, ovaj ugostiteljski objekat na pravi način pokazuje da je sklop umetnosti, istorije i modernog doba dobitna kombinacija koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Istorija

Građen je u engleskom stilu od 1816. do 1820. godine, kao imanje vlastelinske porodice Lazar. Za svečano otvaranje 29. avgusta 1820. godine, uređivao se svaki kutak Ečke, čistila su se dvorišta i ulice, obrezivalo se drveće, uobličavani su drvoredi, a kočije i konji su blistali čekajući preko 300 aristokratskih zvanica iz Beča i Budimpešte. O važnosti tog događaja ondašnjim Banaćinama  govori podatak da je otvaranju dvorca prisustvovao najugledniji ugarski vlastelin Esterhazi, a poslednjeg dana slavlja nastupio je čuveni Franc List, tada “čudo od deteta”.

kastel-ecka-nekadasnji-izgled

Kaštel Ečka je godinama bio stecište ljubitelja lova iz zemlje i inostranstva, a njegovi redovni gosti bili su Franc Ferdinand i Aleksandar Karađorđević. Tokom Drugog svetskog rata porodica Lazar napustila je svoje imanje i otišla u Ameriku, a od devedesetih godina prošlog veka Kaštel se nalazi pod zaštitom Zavoda za spomenike kulture.

Obilazak i proslave

Milan Čubra, menadžer Kaštela, kaže da je ovaj banatski dvorac danas moderan hotel sa 38 soba, 7 apartmana i dva restorana.

apartman-kastel-ecka

– Pored udobnosti smeštaja i bogate gastronomske ponude restorana, za goste našeg hotela organizovali smo i različite aktivnosti, među kojima je izlet u Carsku baru i obilazak iste brodom, poseta etno kući “Belo blato” i pecanje na jezeru – rekao je Čubra i dodao da iako se Kaštel nalazi u blizini bogatih lovišta, lovačke ture nisu u njihovoj ponudi, zato što su česti gosti hotela upravo lovačka društva i udruženja koja samostalno organizuju lov.

park-kastel-ecka

Slučajni ili gosti namernici mogu uživati i u opuštajućim šetnjama parkom koji okružuje dvorac, pokrivajući površinu od 17 hektara. Kaštel Ečka je odličan izbor za proslave, jer poseduje velelepnu Balsku salu sa 130 mesta.

Seminari i poslovni sastanci

Beogradske i kompanije sa teritorije Vojvodine često biraju baš ovaj hotel za organizovanje seminara i poslovnih sastanaka kada im je na raspolaganju Lovačka sala koja prima do 60 ljudi. Kongresni turizam je vrlo popularan poslednjih godina, a Kaštel je spreman i za takve izazove – u sklopu hotela nalaze se dve kongresne sale sa po 30 mesta.

balska-sala-kastel-ecka

Gastronomska ponuda hotela je za svaku pohvalu. Na meniju su domaća i internacionalna jela, kao i retki specijaliteti poput srnećeg gulaša, lovačke kobasice od divljači, pršute od divlje svinje i jelena. Šaran iz jezera u Ečkoj je svakako, nezaobilazan. Porcije su izdašne, uvek tople i sveže pripremljene. Ljubitelji vina mogu birati između 60 različitih vrsta vina iz celog sveta, a u ponudi su i domaća, mahom, fruškogorska.

restoran-kastel-ecka

– Kaštel Ečka je najstariji dvorac u Vojvodini. Istorija je svakako njegov najveći adut, ali nije zanimarljiv ni geografski položaj na kom se nalazi. Podjednako je udaljen od dva najveća grada u Srbiji, u blizini je bogatih lovišta, kao i prirodnih i kulturnih spomenika. Sve to čini ga dovoljno konkurentnim i privlačnim za veliki broj gostiju – kaže menadžer lovačkog dvorca u Ečkoj, simbola aristokratske epohe Banata i Vojvodine.

Pogledajte još predloga za putovanja

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

757 Shares
757 Shares
Share via
Copy link