Magazin Novi Sad

Nada za dvorce Vojvodine, Francuzi zainteresovani za spas kulturnog blaga Srbije

dvorac
Foto: 42magazin.rs

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i ministarka kulture Francuske Rozelin Bašlo Narkan razgovarale  su o mogućnostima realizacije projekta Dvorci Srbije, koji obuhvata 118 dvoraca, vila i letnjikovaca na teritoriji Srbije uz pomoć evropskih fondova. Dogovorile su da se napravi lista prioriteta od 30 objekata za obnovu, kao i da se uz podršku francuskih eksperata utvrdi najbolji način da ovaj istorijski, kulturni i turistički potencijal Srbije zaživi.

Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe i osnivač Fondacije za zaštitu kulturne i industrijske baštine koji je u javnosti pokrenuo inicijativu za sanaciju dvoraca širom Srbije za naš portal kaže da nije očikevao ovakve rezultate za samo godinu dana.

– Kada smo u septembru prošle godine pokrenuli Fejsbuk grupu ‘Baština bez zaštite’ nisam očekivao da će za manje od godinu dana naša inicijativa dovesti do toga da evo u septembru ove godine već stručnjaci iz Francuske treba da stignu u Srbiju, obiđu naše dvorce i daju predloge za njihovu sanaciju. Kada sam još u decembru prošle godine predstavio ovaj projekat ambasadoru Francuske u Beogradu Žan-Luju Falkoniju, složili smo se da iskustva njegove zemlje kada je reč o ovoj oblasti mogu da budu od velike pomoći Srbiji. Naime, Francuska je svoje dvorce iskoristila kao prvorazredne turističke atrakcije, neki od njih su muzeji, neki luksuzni hoteli neki drugi vinarije. U čitavoj toj industriji zaposleno je više desetina hiljada ljudi širom Francuske. Mislim da je to velika šansa i za našu zemlju – da zaštitimo kulturnu baštinu koju su nam ostavili preci i ujedno otvorimo nova radna mesta! – kaže Robert Čoban.

Gospođa Agnès Saal se zahvalila na dostavljenom materijalu i iznela viđenje francuske strane da je potrebno definisati objekte na kojima su neophodni radovi te da je francuska strana spremna da tokom septembra ili oktobra pošalje eksperte u Srbiju koji bi sagledali stanje dvoraca kojima je potrebna sanacija. Misiju bi činila dva ili tri eksperta iz oblasti kulture i turizma i arhitekta konzervator.

Srpska strana je podržala dolazak francuskih eksperata u Srbiju. Naglašeno je da se većina objekata nalazi na severu zemlje, u Vojvodini ali da će ekspertima iz francuske biti organizovana adekvatna ruta za njihov obilazak. Predloženo je da se sa srpske strane formira Radni tim koji bi činili stručnjaci za pitanja turizma odnosno stručnjaci zavoda za zaštitu spomenika kulture. Radni tim bi predstavljao stručnu potporu na terenu francuskim kolegama i pružao im svu neophodnu logističku podršku.

Što se tiče izvora finansiranja narednih faza projekta predstavnice Ministarstva za evropske integracije su ukazale na to da četiri programa prekogranične saradnje i oba programa transnacionalne saradnje prepoznaju kulturu i turizam kao prioritete uz konstataciju da je najviše mogućnosti za finansiranje kroz projekte prekogranične saradnje navodeći primer subotičke Sinagoge i realizaciju tog prekograničnog projekta sa Mađarskom.

Da podsetimo, Radna grupa “Dvorci Srbije: Zaštita kulturne baštine” osnovana je u novembru prošle godine odmah nakon formiranja nove Vlade Republike Srbije.

Više podataka o 118 dvoraca, dvorova, letnjikovaca i vila koji se nalaze pod zaštitom države možete da pogledate na sajtu www.dvorcisrbije.rs

Izvor: nshronika.rs

Top 10 dvoraca u Vojvodini

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

2K Shares
2K Shares
Share via
Copy link